Nekada su bile glavno sredstvo komunikacije, a danas su pale u zaborav: U Beogradu ih ima oko hiljadu, ali da li ih neko koristi?

15.04.2023

19:30

0

Danas su prepoznatiljive crvene "halo govornice" uglavnom polomljene, izlepljene reklamama, ižvrljane i van funkcije, ali, neke očuvane i dalje rade

Nekada su bile glavno sredstvo komunikacije, a danas su pale u zaborav: U Beogradu ih ima oko hiljadu, ali da li ih neko koristi?
Telefonska govornica - Copyright Profimedia

U nedostatku mobilnih telefona, nekada su telefonske govornice bile jedno od glavnih sredstava komunikacije u Beogradu, a iako ih i dan danas na prestoničkim ulicama ima oko hiljadu, retko ko ih koristi.

Danas su prepoznatiljive crvene "halo govornice" uglavnom polomljene, izlepljene reklamama, ižvrljane i van funkcije, ali, neke očuvane i dalje rade.

Uglavnom se nalaze na trotoarima prometnih saobraćajnica, u blizini osnovnih i srednjih škola, podzemnim prolazima, kao i na autobuskim i železničkim stanicama, gde se možda jedino i koriste.

Printscreen/Youtube/Milivoje™
 

Današnje crvene javne govornice su u upotrebi od 1999. godine, a njihov broj se do sredine dvehiljaditih povećavao da bi masovnom upotrebom mobilnih telefona počeo da opada. Nekada su ih koristili i mladi i stari - školarci i studenti da se jave roditeljima, a bake i deke da čuju svoje unuke, dok su deca neretko podizala slušalicu kako bi samo videla koliko ima sati.

Postoje i oni građani koji govornice i dan danas redovno koriste, a najčešće su u pitanju stariji ljudi.

"Halo kartice"

Obavljanje poziva moguće je samo uz "halo karticu", koja se nekada mogla kupiti u "Telekom" poslovnicama ili na obeleženim prodajnim mestima po ceni od 300 dinara, dok je danas kupovinu moguće obaviti putem "Telekomovog" sajta.

Iznos kredita na kupljenoj kartici je takođe 300 dinara, a minut razgovora u domaćem saobraćaju košta 1,20 dinara, dok je cena minuta ka mobilnim mrežama 10 dinara. 

Iznad svake slušalice nalazi se uputstvo za korišćenje, a klikom na određeno dugme može da se izabere željeni jezik, pa su govornice dostupne i strancima.

Printscreen/Youtube/RTV Mag
 

Hitne službe, među kojima su policija, vatrogasci i Hitna pomoć i dalje se besplatno mogu pozvati sa crvenih aparata. Međutim, iako su brojevi hitnih intervencija promenjeni pre nekoliko godina, na "halo govornicama" i dalje stoje stari brojevi - 92, 93, 94 i 987 (Pomoć na putu), bez jedinice na početku.

"Pametne" telefonske govornice

Zamena starih telefonskih govornica u centralnim beogradskim opštinama bila je najavljena pre gotovo tri godine, a projekat "pametnih" telefonskih govornica predstavljen je u Naučno-tehnološkom parku Beograd u junu 2020. godine. Tada je predložena zamena 100 govornica u gradskim opštinama.

"Pametne" telefonske govornice trebalo bi da, pored telefonskih poziva, pružaju usluge besplatnog interneta, SOS poziva, punjenja mobilnih uređaja i informacije o gradskim servisima, mapi grada, gradskom prevozu, kao i turističkoj i kulturnoj ponudi grada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike