Niče 20.000 kvadrata za srpske naučnike: Evo gde možete pogledati kako će izgledati naučno-tehnološki park u Zvezdarskoj šumi

26.07.2022

08:00

0

U planu je izgradnja laboratorija, centra za sazrevanje inovacija, kovorking prostora, trening sala, kao i drugih propratnih sadržaja

Niče 20.000 kvadrata za srpske naučnike: Evo gde možete pogledati kako će izgledati naučno-tehnološki park u Zvezdarskoj šumi
Naučno tehnološki park - Copyright Google Maps

Naučno-tehnološki park Beograd pruža podršku "start-ap" kompanijama ili timovima, kao i rastućim visokotehnološkim kompanijama u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga, a u narednom periodu u okviru ovog naučnog kompleksa trebalo bi da bude izgrađeno još tri nova objekta.

Naime, oni će činiti zasebnu celinu u odnosu na postojeći deo parka i prostiraće se na ukupnoj površini od 20.020 kvadratnih metara.

Sva tri objekta imaće toplu vezu među sobom, podzemne garaže za ukupno 203 vozila i još četiri etaže na kojima će biti smešteni poslovni prostori za inovativne kompanije i zajednički prostori kao što su centar za sazrevanje inovacija, kovorking prostor, laboratorije, trening sale, sale za sastanke, skajp sobe, kantine i kafeterije i zelene krovove.

Profimedia
 

Gradnja će se odvijati u dve faze, tako da će u prvoj biti izgrađen jedan objekat površine 6.846 kvadratnih metara, a u drugoj preostala dva objekta ukupne površine 13.174 kvadratna metra.

Urbanistički projekat izradila je kompanija Energoprojekt urbanizam i arhitektura iz Beograda, a investotor izrade projekta je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Projekat će biti na javnoj prezentaciji od 27. jula do 4. avgusta u zgradi Gradske uprave Grada Beograda.

Mesto spajanja i razmene između privrede, nauke i institucija

Naučno-tehnološki park Beograd je mesto spajanja i razmene između privrede, nauke i institucija, koji svojim aktivnostima, programima i uslugama ima ključan uticaj na razvoj inovacionog ekosistema u Srbiji.

Kompleks od pet zgrada Naučno-tehnološkog parka Beograd lociran je u Zvezdarskoj šumi, a u neposrednoj blizini nalazi se Institut Mihajlo Pupin.

Beoinfo
 

U kompleksu Naučno-tehnološkog parka Beograd smešteni su:

- Poslovno-tehnološki inkubator tehničkih fakulteta (BITF), koji sprovodi program podrške namenjen startap kompanijama ili timovima,

- Fond za inovacionu delatnost institucija, koji pruža finansijsku podršku kroz Program ranog razvoja i druge programe podrške razvoju inovacija.

Kompanije članice Naučno-tehnološkog parka Beograd razvijaju više od 130 inovativnih proizvoda i usluga, zapošljavaju više od 1.200 visoko-obrazovanih i izvoze u preko 40 zemalja sveta.

Od osnivanja 2015. godine Naučno-tehnološki park Beograd podržao je ubrzan razvoj više od 120 kompanija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike