Ko će "kucati" karte putnicima: Grad najavio novine u gradskom prevozu, ali "Kentkart" ne prihvata raskid ugovora - evo i zbog čega!

14.03.2023

20:23

0

Direktor turskog konzorcijuma "Kentkart", Veljko Vlahović, izjavio je danas da je važeći ugovor sa Beogradom i dalje na snazi

Ko će "kucati" karte putnicima: Grad najavio novine u gradskom prevozu, ali "Kentkart" ne prihvata raskid ugovora - evo i zbog čega!
Ilustracija - Copyright ATA Images/Printscreen

Sudbina naplate karata u javnom gradskom prevozu pre samo mesec dana činila se kao da je pala u ruke Beogradu, međutim, četiri nedelje nakon poslednje sednice Skupštine grada, turska firma "Kentkart" ne može da prihvati raskid ugovora, jer tvrdi da je on jednostran, a da kontrolori i dalje rade za njih.

Direktor turskog konzorcijuma "Kentkart", Veljko Vlahović, izjavio je danas da je važeći ugovor sa Beogradom i dalje na snazi, te da ne može da bude sporazumnog raskida ugovora o javno-privatnom partnerstvu između te firme i Grada ako ne dođe do zajedničkog dogovora dve strane - "kako dalje".

24sedam/S.Š.
 

- Mi se nadamo da ćemo poštujući drugu stranu naći zajednički jezik. Uvek smo za rešenje mirnim putem, nego za rešenje koje će nas odvesti na sud. Rešenje koje predstavlja raskid ugovora koji nama daje neizvesnost po pitanju budućeg ugovora, za nas je neprihvatljivo - rekao je Vlahović.

Kako je "Kentkart" dospeo u tešku poziciju?

Kako "Kentkart" tvrdi, oni su dospeli u tešku poziciju zato što su kontrolori izgubili podršku Komunalne milicije još u septembru 2021. godine. 

24sedam/Nenad Vujanović
 

- Bez asistencije komunalnih milicionara ili nekog zakonskog uređenja njihovog ovlašćenja oni ne mogu da rade svoj posao efikasno. Znači, mi imamo svakog dana 225 kontrolora na radu, što je definisano ugovorom. Imamo 300 zaposlenih kontrolora - ističe Vlahović. 

"Nova era javnog prevoza"

Govoreći o novoj eri u javnom prevozu i najavljenom raskidu ugovora sa "Kentkartom", gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić istakao je da "interes privatnih firmi neće biti ispred interesa grada". 

- Moj zadatak je da branim interes Beograda i verujem da će on biti odbranjen dok sam ja ovde - rekao je Šapić.

Tanjug/Vladimir Sporčić
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić

Gradonačelnik je naveo da je u jednom momentu bilo prihvatljivo da Grad Beograd preuzme naplatu i kontrolu bez izmene ugovora sa Kentkartom.

- Došli smo do informacija do kojih nikada ne bismo došli da se nismo ovim ozbiljnije pozabavili  - dodao je Šapić. 

Podsetimo, na poslednjoj sednici Skupštine grada, kada je usvojen Sporazum o raskidu ugovora o javno-privatnom partnerstvu, gradonačelnik je najavio "novu eru u javnog prevozu" zasnovanu na boljem kvalitetu i poverenju građana.

Novo preduzeće, stara zaduženja

Milos Tesic/ATAImages
 

Nakon donete odluke o raskidu ugovora koji je trajao 12 godina, Grad je osnovao novo preduzeće za naplatu i organizaciju prevoza, međutim, nije izabrao ko će održavati opremu - oko 10.000 validatora i terminala za prodaju karata.

Iako je sva oprema posle prvog desetogodišnjeg ugovora pripala Gradu, još je održava strani partner. 

Iz "Kentkarta" kažu da su oni spremni i taj posao da povere poslodavcu, ali uz precizne pravne odredbe.

- Na razgovoru se nije definisano uređenje budućih odnosa, već se samo pričalo o raskidu ugovora, koji zapravo predstavlja jednostrani raskid - podvukao je Vlahović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike