Karta za 90 minuta koštaće samo 50 dinara, celodnevna 200, a kontrolori se ukidaju: Šta donosi novi sistem javnog prevoza u Beogradu?

07.04.2023

19:30

0

Menja se i cena mesečnih karata koja se do sada kretala od 2.990 do 4.990 dinara, u zavisnosti od zone

Karta za 90 minuta koštaće samo 50 dinara, celodnevna 200, a kontrolori se ukidaju: Šta donosi novi sistem javnog prevoza u Beogradu?
Javni prevoz/Ilustracija - Copyright M.M./ATAImages

Novi sistem javnog prevoza u Beogradu, koji je predstavio gradonačelnik Aleksandar Šapić, doneće Beograđanima jeftinije cene karata, kao i lakše i jednostavnije plaćanje.

Grad će ubuduće umesto četiri biti podeljen na dve zone i postojaće dve tarife. Vremenska karta za 90 minuta koja je koštala 89 dinara sada će biti 50, a uvodi se i celodnevna karta koja će iznositi 200 dinara.

Novi sistem bi trebalo da počne sa radom od 1. maja, a pored uvođenja celodnevne karte koja će važiti u obe zone, uvodi se i sedmnodnevna karta koja će za obe zone koštati hiljadu dinara, koliko je ranije koštala trodnevna.

24sedam/S.Š.
 

Takođe, menja se i cena mesečnih karata koja se do sada kretala od 2.990 do 4.990 dinara, u zavisnosti od zone. Sada će zona A i zona B koštati po 2.500 dinara, a obe zone 3.500 dinara. 

- Pojeftinjenja, dakle, idu skoro i do pedeset procenata, što mislim da će ljude opredeliti da plaćaju prevoz. Kvalitet javnog prevoza, ulaskom "Bus plusa" u čitav sistem, godinama je opadao jednako kao i naplata, te je nezadovoljstvo i korisnika i Grada raslo, zbog čega je predložena promena sistema i drastično pojeftinjenje javnog prevoza u Beogradu  - istakao je Aleksandar Šapić.

Gradonačelnik je rekao i da je predlog da godišnja karta za jednu zonu košta 25.000 dinara, odnosno 35.000 za obe zone, dok je nekada bila 54.000.

Kako će se kupovati karta?

Karta će se kupovati putem SMS poruke, besplatne aplikacije i na prodajnim mestima JP "Naplata prevozne usluge", a ukida se prodaja u vozilima i na trafikama. 

- Više nema kupovine karata kod vozača, iako kod 90 odsto vozača to niste mogli da uradite. Sada ćete moći to da učinite na isti način kao kada plaćate parking, SMS-om, aplikacijom i svim kreditnim karticama, a oni koji nemaju "smart" telefon moći će da je kupe na određenim mestima. Ljudima ćemo ove informacije poslati na adrese da ne bi bilo plasiranja dezinformacija i opstrukcija - rekao je Šapić. 

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Više neće biti validatora i kontrolora

Ubuduće će naplatu karata u vozilima gradskog prevoza kontrolisati "beli", a ne kontrolori. Kad zatekne putnika bez karte, "beli" će mu uručiti nalog za plaćanje posebne karte, te neće zahtevati da taj putnik napusti prevoz, već će moći nesmetano da nastavi vožnju.

Ukidaju se i validatori, te putnici neće biti u obavezi da se validiraju i time stvaraju gužvu.

- Te vrste tenzija neće više biti u prevozu, kao ni ulaska na prva i izlaska na ostala vrata, niti zadržavanja kod validatora. Naša obaveza jeste da podižemo kvalitet prevoza i vozila, i da povećamo frekvenciju vozila na najopterećenijim linijama - naglasio je Šapić.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Besplatan prevoz

Svi učenici starosti do 19 godina dobijaju besplatan prevoz. To važi i za starije osobe od 65 godina, ali oni neće morati da imaju kartu i godišnju dopunu kao do sada.

Oni će se prijavljivati preko aplikacije ili će dobiti doživotnu besplatnu kartu. Sve druge povlašćene kategorije ostaju i cena će biti hiljadu dinara.

Tužba protiv "Kentkarta"

Šapić je istakao da će protiv turske kompanije "Kentkart" i osoba koja su sa tom firmom potpisale štetne ugovore po Grad Beograd 2011. i 2021. godine biti podnete krivične prijave, a tužilaštvo će utvrditi ko su ta lica, ali da on u to neće da ulazi.

Gradonačelnik je najavio da će biti podnete tužbe za štetan ugovor, jer za to postoje valjani dokazi.

- "Kentkart" će nas verovatno tužiti za jednostrano raskidanje ugovora, ali mi imamo dokaze da je ugovor bio štetan po Grad i da nisu poštovani uslovi koji su potpisani. Mi svakako ne možemo da izgubimo - rekao je gradonačelnik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike