Gradnja je počela pre 76 godina, a prvi stanari bili su "paviljonci": Kako je Novi Beograd od "spavaonice" postao najmnogoljudnija opština

11.04.2024

07:35

0

Pre nego što je izgradnja ove opštine počela, teren je izravnan peskom iz Save i Dunava

Gradnja je počela pre 76 godina, a prvi stanari bili su "paviljonci": Kako je Novi Beograd od "spavaonice" postao najmnogoljudnija opština
11. aprila 1948. počela je izgradnja Novog Beograda - Copyright Printscreen/Youtube/RTS Kulturno-umetnički program

Tri godine nakon završetka Drugog svetskog rata, 11. aprila 1948. godine, počela je izgradnja Novog Beograda - danas najmnogoljudnije opštine u čitavoj Srbiji.

Izgradnju su započele omladinske radne brigade iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a jedan od popularnih slogana bio je: "Gradili smo pruge, al’ to nije dosta. Gradićemo Beograd, da bude kao Moskva".

Objekti su nicali jedan za drugim, a četiri godine kasnije - 1952, osnovana je i opština Novi Beograd.

Printscreen/Youtube/RTS Kulturno-umetnički program
 

Pre nego što je sama izgradnja počela, teren je izravnan peskom iz Save i Dunava kako bi se isušilo močvarno tlo i podigao nivo zemljišta izvan domašaja poplava i podzemnih voda.

Novi Beograd je tako pretvoren u najveće gradilište u zemlji, te je ubrzo ovaj deo prestonice postao "grad u gradu". Mada je dugo smatran "najvećom spavaonicom" u Srbiji, po urbanističkoj postavci koja je zasnovana na međunarodnim idejama i arhitekturi internacionalnog duha, Novi Beograd je jedinstveni grad "svetla, sunca i budućnosti". On je odraz cele jedne epohe, njene estetike i etike, i na najbolji način ilustruje kvalitete i mane arhitekture toga vremena. 

Samo u prve tri godine kroz frontovske i omladinske radne brigade je prošlo oko 200.000 njegovih graditelja - srednjoškolaca, studenata, radnika i inženjera iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, a najbrojnije među njima bile su seoske brigade iz Srbije.

Printscreen/Youtube/RTS Kulturno-umetnički program
 

Radilo se i danju i noću, bez tehnike - ručno je sejan pesak i mešan malter, a konjska zaprega je prenosila teži materijal.

Prvo je započeta gradnja Palate federacije, hotela "Jugoslavija", pa stambenog bloka u Tošinom bunaru i Studentskog grada, a prvi Novobeograđani bili su stanovnici Paviljona. 

Prvi izgrađeni objekat bila je zgrada Radničkog univerziteta, današnja Politehnička akademija, koja je svečano otvorena 29. novembra 1949. godine.

Od "spavaonice" do užurbanog gradskog jezgra

Novi Beograd danas ima više od 200 solitera i 600 velikih stambenih objekata. Većina zdanja svedoči o stambenom monumentalizmu. Prizemne, porodične kuće mogu se jedino videti na Bežanijskoj kosi i Ledinama, koje su šezdesetih godina prošlog veka bile privremeno naselje, a zatim prerasle u stalno.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Od "spavaonice" do modernog stambeno-poslovnog centra Novi Beograd je prešao dug put.

Iako je građen da se što većem broju ljudi obezbedi krov nad glavom, s vremenom je postao mnogo više od toga i danas predstavlja jednu od najrazvijenih opština u Srbiji, u kojoj živi više od 200.000 ljudi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike