Novobeograđani srećan vam rođendan! Najveća srpska opština raste već 74 godine: Ovako su nastali simboli Novog Beograda (FOTO)

11.04.2022

17:30

0

Izgradnju Novog Beograda započele su 11. aprila 1948. omladinske radne brigade

Novobeograđani srećan vam rođendan! Najveća srpska opština raste već 74 godine: Ovako su nastali simboli Novog Beograda (FOTO)
Novi Beograd - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Beoinfo

Na današnji dan pre 74 godine više od 100.000 omladinaca raspoređenih u 900 brigada zvanično je započelo izgradnju Novog Beograda, a 1952. obrazovana je i sama opština, koja se i dan danas užurbano razvija i raste.

Naime, izgradnju Novog Beograda započele su 11. aprila 1948. omladinske radne brigade, iz svih krajeva Jugoslavije, a jedan od popularnih slogana bio je: "Gradili smo pruge, al’ to nije dosta. Gradićemo Beograd, da bude kao Moskva".

Pre nego što je sama izgradnja počela, teren je izravnan peskom iz Save i Dunava kako bi se isušilo močvarno zemljište i podigao nivo zemljišta izvan domašaja poplava i podzemnih voda.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prvo je započeta gradnja Palate federacije, hotela "Jugoslavija", stambenog bloka u Tošinom bunaru i Studentskog grada, a prvi Novobeograđani bili su stanovnici Paviljona.

Prvi izgrađeni objekat bila je zgrada Radničkog univerziteta, današnja Politehnička akademija koja je svečano otvorena 29. novembra 1949. godine.

Od "spavaonice" do užurbanog gradskog jezgra

Od "spavaonice" do modernog stambeno-poslovnog centra Novi Beograd je prešao dug put. Iako je građen po principu da se što većem broju ljudi obezbedi krov nad glavom, vremenom je postao mnogo više od toga i danas predstavlja jednu od najrazvijenih opština u Srbiji, u kojoj živi preko 200.000 ljudi.

Tokom decenija građeni su simboli grada, po kojima nije prepoznativ samo Novi Beograd, već čitava prestonica.

Sava centar

Jedan od glavnih simbola prestonice, a ujedno i najveći kongresni, kulturni i poslovni prostor "Sava centar" ugostio je mnogobrojne svetske lidere, velikane umetničke scene. Posetili su ga Lučano Pavaroti, Plasido Domingo, Majls Dejvis, B. B. King, Johan Štraus orkestar i mnogi drugi, a decenijama je domaćin beogradskom filmskom festivalu FEST.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Izgradnja Sava centra trajala je tri godine od 1976. do 1979, a izgrađen je po zamisli arhitekte Stojana Maksimovića koji je bio i šef konstruktorskog tima.

Radovi su morali da se ubrzaju van predviđenog roka, zbog već zakazanog godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda koji je trebalo da bude održan u Sava centru, što je prouzrokovalo i odustajanje od plana da glavna sala ima rotirajuću pozornicu.

Dvoranu je svečano otvorio predsednik SFRJ Josip Broz Tito, 15. maja 1977. godine, a već iduće 1978. u njoj je održan XI kongres Saveza komunista Jugoslavije.

Geneks

Zapadna kapija Beograda ili "Geneks" kula je 35-spratni soliter na Novom Beogradu, u ulici Narodnih heroja u Bloku 33, neposredno uz autoput Beograd-Zagreb.

Printscreen/ Google maps
 

Geneks kula je jedan od simbola nekadašnjeg razvoja prestonice i sedište najuspešnije jugoslovenske firme, kao i stecište tadašnjeg poslovnog i političkog sveta.

Soliter je projektovao arhitekta Mihajlo Mitrović, 1980. godine u brutalističkom stilu. Čine ga dve betonske kule povezane mostovnom strukturom na 26. spratu i rotirajući restoran na kružnom vrhu, a visina mu je 135 metara.

Beogradska "Arena"

Beogradska "Arena" je dvorana namenjena za sportske, kulturne, zabavne, izložbene i druge manifestacije.

Profimedia
 

Izgradnja je počela 1991. godine, a arena je svečano otvorena 31. jula 2004. godine, održavanjem košarkaškog turnira Dijamantska lopta. 

Dvorana prima oko 20.000 gladalaca.

Most na Adi

Izgradnja Mosta na Adi počela je 2008. godine, a u novogodišnjoj noći između 31. decembra 2011. i 1. januara 2012. most je svečano otvoren.

Izgrađen je od betona i čelika, dugačak je 996 metara, širok 45,5, a visok 200 metara.

24sedam/ Katarina Mihajlović
 

Ovaj most je omogućio Novobeograđanima da mogu lakše da dođu do Ade Ciganlije, te rasteretio ostale prestoničke mostove.

Tržni centri i popularni "Buvljak"

Prvi tržni centar u Srbiji otvoren je 1. novembra 2008. godine upravo na Novom Beogradu, u ulici Jurija Gagarina, a 31. marta 2009. otvoren je još jedan u blizini parka Ušće.

Pre otvaranja modernih tržnih centara Novobeograđani, ali i ostali stnovnici prestonice, mogli su da kupuju stvari u jedinom Kineskom tržnom centru u našoj zemlji, koji su nalazi u Bloku 70.

24sedam/Goran Sivački
 

Takođe, još jedan od simbola Novog Beograda je i popularni "buvljak", koji bi u narednom periodu trebalo da bude izmešten na drugu lokaciju.

Železnička stanica "Novi Beograd"

Železnička stanica "Novi Beograd" je jedno od stajališta Beovoza i BG VOZ-a i nalazi se u Bloku 42.

Smeštena je nedaleko od Buvljaka i Mosta preko Ade. 

U prethodne dve godine rađena je rekonstrukcija stanice, kako bi se bolje integrisala sa autobuskom stanicom koja će biti izmeštena i ubuduće će se, takođe, nalaziti na Novom Beogradu.

Nova autobuska stanica u Bloku 42

Gradski čelnici odlučili su da staru autobusku stanicu, koja se nalazila u blizini Savskog trga, premeste na Novi Beograd. 

Naime, ugovor o gradnji autobuske stanice u Bloku 42 između BAS i Grada potpisan je 2017. godine.

Kamen temeljac udaren je 2018. godine, ali ozbiljnijih radova nije bilo. Onda se 2020. krenulo sa gradnjom perona i parkinga, a čekalo se da se usvoji novi PDR kako bi se dobila dozvola za gradnju stanične zgrade.

Otvaranje autobuske stanice do sada je više puta pomereno i još uvek se ne zna kada će tačno svi radovi biti završeni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike