"Sistem trenutno nije u funkciji": Građanima onemogućena dopuna "beogradske kartice", ali šta ako im uđe kontrola u gradski prevoz?

05.04.2023

08:20

2

M. N. (41) za 24sedam kaže da na nekoliko lokacija širom Beograda nije mogla da uplati dopunu za personalizovanu karticu

"Sistem trenutno nije u funkciji": Građanima onemogućena dopuna "beogradske kartice", ali šta ako im uđe kontrola u gradski prevoz?
Copyright 24sedam

Beograđani prethodnih nekoliko nedelja muku muče sa dopunom za "beogradsku karticu", jer kako tvrde, na različitim lokacijama u srpskoj prestonici nisu bili u mogućnosti da uplate svoje personalizovane kartice zbog toga što sistem nije bio u funkciji. 

Kako je za 24sedam opisala sugrađanka M. N. (41), prethodne dve nedelje na nekoliko kioska širom Beograda nije bila u mogućnosti da dopuni svoju "beogradsku karticu". 

24sedam/S.Š.
 

- Dva dana sam pokušavala da kupim dopunu za "beogradsku karticu", ali su mi na svakoj trafici, na kojoj sam bila, rekli da ta mogućnost ne postoji jer sistem nije u funkciji. Prvo sam mislila da je reč o tome što su neke trafike bile udaljenije od stajališta i da ne prodaju karte, a onda sam i od prodavaca na glavnim mestima u gradu dobila isti odgovor - objasnila je ona za 24sedam.

Naša sagovornica dodaje da dopunu nije uspela da uplati ni na trafikama u okolini Zelenog venca, gde staje veliki broj gradski autobusa. 

- Ista situacija mi se dogodila i kod Ušća, gde je frekvencija gradskog saobraćaja takođe velika, a sledećeg dana, kada sam pokušala da uplatim svoju karticu, dobila sam isti odgovor - požalila se M. N. 

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
 

Ona ističe da zbog nemogućnosti da dopuni "beogradsku karticu" i tuđom krivicom, kontrolori u gradskom prevozu joj mogu naplatiti kaznu. 

- Ako uđe kontrola u prevoz šta je da radim s obzirom da nisam mogla da nekoliko mesta da uplatim dopunu, a ne mogu da me obavežu da kupim kartu u prevozu za 150 dinara ili još gore, da mi napišu kaznu - podvukla je M. N. za 24sedam

Bez odgovora od "Kentkarta"

Tanjug/Sava Radovanović
 

Portal 24sedam obratio se turskoj firmi "Kentkart", koja je proteklih 12 godina bila zadužena za naplatu karata u javnom gradskom prevozu, sa pitanjima da li je nastao neki kvar u sistemu naplate karata javnog prevoza ili je "krivac" za nemogućnost dopune "beogradske kartice" na prodajnim mestima novonastali spor između Grada Beograda i njihove firme.

Međutim, do objavljivanja ovog teksta, njihov odgovor nismo dobili. 

Kolike su kazne? 

Prema Odluci o javnom linijskom prevozu putnika propisana kazna za putnike koje kontrola u prevozu zatekne bez karte povećana je na 10.000 dinara. 

Ukoliko putnici kaznu plate u roku od osam dana, kazna se umanjuje za 50 posto, odnosno moraće da plate 5.000 dinara. 

Spor između Grada i "Kentkarta" 

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Privatni partner Grada Beograda za naplatu karata u javnom gradskom prevozu, turski "Kentkart", svojevremeno je saopštio da namerava da pokrene spor protiv Srbije zbog, kako navode, zaštite svoje investicije.

"Kentkart" navodi da su odbili da potpišu sporazumni raskid ugovora sa gradom, jer kako kažu, predviđa raskid 11 godina pre isteka roka i bez naknade štete. Oni navode i da su odbili da učestvuju, kako kažu, u "stvaranju privida prestanka partnerstva".

Podsetimo, odbornici Skupštien grada Beograda usvojili su 21. februara 2023. godine rešenje o davanju saglasnosti za raskid ugovora sa turskim "Kentkartom" o naplati prevoza.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić 

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je tada da će ugovor sa "Kentkartom" biti raskinut i da će posle 12 godina kontrola i naplata karata u javnom prevozu biti vraćena pod upravu Grada Beograda

Šapić je tada rekao da se nakon usvajanja odluke u Skupštini grada stiču uslovi da za raskidanje ugovora sa turskim konzorcijumom Kentakart.

Međutim, Grad još uvek nije zvanično preuzeo naplatu karata u javnom gradskom prevozu, a kada će - još uvek nije poznato. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike