"Kentkart" pokreće postupak za zaštitu svoje investicije: Žele da nastave posao naplate karata gradskog prevoza?

20.03.2023

14:14

0

Podsetimo, 21. februara je usvojeno rešenje o davanju saglasnosti za raskid ugovora sa turskim "Kentkartom" o naplati prevoza

"Kentkart" pokreće postupak za zaštitu svoje investicije: Žele da nastave posao naplate karata gradskog prevoza?
Ilustracija - Copyright 24sedam/S.Š.

Privatni partner Grada Beograda za naplatu karata u javnom gradskom prevozu, turski "Kentkart" saopštio je danas da namerava da pokrene spor protiv Srbije zbog, kako navode, zaštite svoje investicije.

Oni u saopštenju navode da su na osnovu bilaterarnog međunarodnog ugovora republičkim organima uputili obaveštenje o nameri pokretanja spora protiv Srbije, a zbog kako navode, povrede ugovora od strane Grada Beograda, kao ugovorne strane u javno-privatnom partnerstvu.

"Kentkart" navodi da su odbili da potpišu sporazumni raskid ugovora sa gradom, jer kako kažu, predviđa raskid 11 godina pre isteka roka i bez naknade štete. Oni navode i da su odbili da učestvuju, kako kažu, u "stvaranju privida prestanka partnerstva".

24sedam
 

"Kentkart" navodi i da se obraćaju nadležnim organima Republike Srbije, jer je to po bilateralnom ugovoru obaveza pre pokretanja međunarodne arbitraže, kao i obaveza investitora i države da nastalu situaciju reše mirnim putem.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su 21. februara rešenje o davanju saglasnosti za raskid ugovora sa turskim "Kentkartom" o naplati prevoza.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je tada da će ugovor sa "Kentkartom" biti raskinut i da će posle 12 godina kontrola i naplata karata u javnom prevozu biti vraćena pod upravu Grada Beograda. Šapić je tada rekao da se nakon usvajanja odluke u Skupštini grada stiču uslovi da za raskidanje ugovora sa turskim konzorcijumom Kentakart.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike