Brže i lakše do "Miloša Velikog"! Saobraćajnica Novi Beograd-Surčin otvara se večeras - Beograđani će do Čačka stizati za sat vremena

01.04.2023

19:25

0

Projektovana je za brzinu kretanja vozila od 80 kilometara na sat

Brže i lakše do "Miloša Velikog"! Saobraćajnica Novi Beograd-Surčin otvara se večeras - Beograđani će do Čačka stizati za sat vremena
Deonica Novi Beograd-Surčin - Copyright printscreen/instagram/budućnostsribjeav

Brza saobraćajnica od Novog Beograda do Surčina, koja će omogućiti građanima ovog dela prestonice direktnu vezu sa auto-putem "Miloš Veliki", večeras u 21 čas zvanično će biti puštena u saobraćaj.

Nova saobraćajnica projektovana je za brzinu kretanja vozila od 80 kilometara na sat, ima po tri trake, razdelni pojas od pet metara, pešačke staze širine po dva metra i bankine.

Od ukupno osam kilometara koliko je dugačka, na oko sedam kilometara uređena je i biciklistička staza. Na trasi su izgrađena i tri mosta, jedan most-kanal i jedan nadvožnjak. 

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Izgradnjom ove brze saobraćajnice izlaz na auto-put "Miloš Veliki" skraćen je za oko 10 kilometara, jer građani više neće morati da idu preko auto-puta Beograd-Zagreb.

- Gradiće se i veza ulice Jurija Gagarina direktno ka auto-putu "Miloš Veliki", kao i petlja Jakovo, koja će omogučiti da žitelji ovog dela grada, takođe, mogu da izađu direktno na auto-put - istakao je nedavno ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Iako je nova saobraćajnica dugačka samo osam kilometara, bila je građevinski veoma zahtevna, jer prolazi kroz naseljeno područje. Pregovori države sa vlasnicima nekoliko objekata trajali su mesecima, a nedavno je konačno došlo do dogovora.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Koliko je ovo kompleksan projekat, pokazuje podatak da smo u izgradnju puta ugradili 300.000 kubika drobnih kamenih agregata i 1.400.000 kubika peska u nasipu - svojevremeno je rekao izvođač radova Nemanja Mutić.

Na samom početku trase nove brze saobraćajnice predviđena su uključenja iz dve ulice na Novom Beogradu - Vojvođanske i dr Ivana Ribara, a dalje put vodi kroz ravnicu ka prvoj petlji, odnosno čvoru "Surčin 1", tipa "poludeteline".

Kraj ove deonice je kod sledeće "velike petlje" u Surčinu, posle koje počinje auto-put "Miloš Veliki".

Kako je ranije istakao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada ova brza saobraćajnica bude završena, građani će od Beograda do Čačka automobilom moći da stignu za samo sat vremena.

Radovi završeni za dve godine

Gradnja deonice Novi Beograd - Surčin počela je krajem marta 2021. godine, komercijalni ugovor potpisan je sa kompanijom "Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani", a njegova vrednost iznosi 70,5 miliona evra.

Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike