Konačno završen "Skadar na Bojani": Bulevar patrijarha Pavla biće spojen sa Mostom na Adi - četiri trake "razbiće" usko grlo kod Topčiderca

26.01.2023

07:10

0

Radovi na deonici od Košutnjaka do Ulice Pare Velimirovića., dužine 1,8 kilometara, počeli su još u septembru 2019, a nakon skoro četiri godine neimari su izmestili bagere i mašine sa ovog dela saobraćajnice

Konačno završen "Skadar na Bojani": Bulevar patrijarha Pavla biće spojen sa Mostom na Adi - četiri trake "razbiće" usko grlo kod Topčiderca
Bulevar Patrijarha Pavla - Copyright Grad Beograd

Radovi u Bulevaru patrijarha Pavla otegli su se kao gradnja Skadra na Bojani, rokovi za završetak rekonstrukcije probijani su nekoliko puta, a neimari su sada konačno završili posao u okviru druge etape - od Košutnjaka do Ulice Pare Velimirovića.

Naime, radovi na ovoj deonici, dužine 1,8 kilometara, počeli su još u septembru 2019, a nakon skoro četiri godine neimari su izmestili bagere i mašine sa ovog dela saobraćajnice.

Ključan projekat u okviru rekonstrukcije Bulevara patrijarha Pavla predstavljaće njegovo spajanje sa Mostom na Adi, kod Hipodroma. To znači da će Bulevar patrijarha Pavla, kada svi radovi budu završeni, biti povezan sa Mostom na Adi iza Topčiderskog parka, gde su "Železnice Srbije" već započele izmeštanje vozne infrastrukture.

Grad Beograd
 

Tek kada se Bulevar patrijarha Pavla poveže sa Mostom na Adi, građani koji idu iz pravca Novog Beograda će umesto da skreću levo pored Topčiderskog parka i prema ulici Teodora Drajzera, što je inače usko grlo, ići pravo bulevarom sa četiri trake i obilaziti Topčiderski park.

Prvo dozvola, pa početak radova

Prilikom obilaska završnih radova na delu od Košutnjaka do ulice Pare Velimirovića, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić naveo je da će, nakon dobijanja građevinske dozvole, za mesec i po do dva, početi radovi i na deonici od Košutnjaka do Mosta na Adi.

- Građevinska dozvola za tu deonicu bi trebalo da bude izdata u narednih mesec i po do dva, što znači da bi uz poštovanje rokova u leto 2024. trebalo da bude završeno spajanje sa Mostom na Adi. To znači da će i tramvajska infrastruktura biti spojena sa Mostom na Adi i da će biti po dve trake u svakom pravcu što će celom projektu dati potpuni smisao - naglasio je Šapić.

Takođe, prvi čovek grada je dodao da tramvajske šine u Bulevaru patrijarha Pavla nisu postavljene zbog nemogućnosti da budu spojene sa tramvajskim kolosecima Mosta na Adi, sve dok ne bude u potpunosti završena odgovarajuća faza radova.

Grad Beograd
 

Kako je naveo gradonačelnik, raspisana je i javna nabavka za projektovanje deonice od raskrsnice sa ulicom Pere Velimirovića do Rakovice.

Radovi kasnili skoro četiri godine

Nadležni su prvobitno kao rok za završetak radova deonice od Košutnjaka do Ulice Pare Velimirovića najavili proleće 2021, ali je on ipak pomeren za septembar iste godine. Nov rok za završetak radova potom je bilo proleće 2022. godine, ali ni tada rekonstrukcija nije bila gotova.

Potom je bilo predviđeno da neimari čitav posao završe do oktobra 2022, ali i taj rok je probijen, da bi čitav posao bio završen tek početkom januara 2023. godine.

Kao izgovor za prvobitno kašnjenje radova u Direkciji za građevinsko zemljište su za 24sedam svojevremeno naveli projektnu dokumentaciju koja nije bila u skladu sa stvarnim položajem postojećih podzemnih instalacija. 

Oni su tada rekli da su nepredviđeni poslovi iziskivali i odlaganje izvođenja pojedinih projektom predviđenih radova, s obzirom na njihovu tehničko-tehnološku povezanost.

Kao još jedan od razloga za probijanje rokova, iz Direkcije su naveli i pandemiju korona virusa, koja je, kako su oni tada objasnili, usporila intenzitet izvođenja radova.

Tri trake u Drajzerovoj

Osim povezivanja Bulevara patrijarha Pavla sa Mostom na Adi, gradonačelnik je najavio i da će Grad u toku ove godine započeti radove u Drajzerovoj ulici koja će imati tri trake.

- Tu ćemo imati sistem kao u Ulici kneza Miloša kada će od špica u saobraćaju zavisiti koje trake imaju prednost, što će dodatno rasteretiti sadašnju situaciju - zaključio je prvi čovek prestonice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike