Sudbina Starog savskog mosta je zapečaćena! Novi vijadukt biće izgrađen za dve godine, a sa njega će se direktno ulaziti u gradski tunel

08.02.2023

18:30

0

Novi savski most bi trebalo da odgovara metropolskom izgledu srpske prestonice

Sudbina Starog savskog mosta je zapečaćena! Novi vijadukt biće izgrađen za dve godine, a sa njega će se direktno ulaziti u gradski tunel
Stari savski most - Copyright Profimedia

Nakon višegodišnje polemike da li će Stari savski most biti srušen ili izmešten na jednu lokaciji na opštini Palilula, sada su stigle nove vesti koje su zapečatile njegovu sudbinu.

Priča o njegovom premeštanju pokrenuta je još 2019. godine, kada je prvobitni plan bio da bude izmešten u park "Ušće". Zatim se pričalo da bi umesto u gradskom parku mogao da završi na opštini Palilula.

Gradski čelnici su stavili tačku na raznorazna nagađanja najavivši da će na leto, tačnije u junu, početi radovi na uklanjaju mosta koji je preživeo Drugi svetski rat, a koji premošćuje reku Savu. 

Tanjug/Sava Radovanović
 

To znači da će na mestu starog izrasti novi savski most, koji bi trebalo da odgovara metropolskom izgledu srpske prestonice - sastojaće se od četiri trake za saobračaj, dok će se duž njega prostirati pešačko-biciklistička staza.

Takođe, prema planu, trebalo bi da se uradi i rekonstrukcija dvokolosečne tramvajske pruge u dužini od 500 metara. 

Prema rečima gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, u junu će neimari ukloniti Stari savski most.

Tanjug/Vladimir Sporčić
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić

- Od tada imamo dve godine da se uradi novi most, čime će se rešiti usko grlo oko Ušća. Takođe, na leto kreće i projekat izgradnje tunela kod Ekonomskog fakulteta i petlje na Novom Beogradu - najavio je gradonačelnik. 

Takođe, pripremni radovi na izgradnji moderne saobraćajnice koja će predstavljati sponu između novog savskog mosta i Bulevara Nikole Tesle uveliko su u toku, pa neimari rade na rušenju starih zgrada oko nekadašnjeg auto-servisa "Rade Končar" u blizini Starog sajmišta. 

Predviđeno je da će Beograđani u tunel ulaziti direktno sa novog savskog mosta, kao i da će se on prostirati ispod Lomine ulice, zatim Zelenog venca, dok je predviđeno da izlaz iz njega bude čak kod Pančevačkog mosta. 

Izgradnjom ovog tunela značajno će se rasteretiti usko grlo srpske prestonice, jer će građani koji nemaju potrebu da idu kroz centar grada koristiti gradski portal, ali će se smanjiti i zagađenje vazduha u Beogradu. 

Plan za tunel star oko 70 godina

Pixabay
Ilustracija

Da je ideja o povezivanju savskog i dunavskog priobalja stara oko 70 godina govori i činjenica da je još pedesetih godina u Ulici Gavrila Principa, kod broja 63, prokopano gotovo 60 metara tunela, ali se na tome stalo.

Tadašnje vlasti imale su ideju da se probije tunel od Kameničke do Francuske ulice kroz koji bi išla magistralna saobraćajnica, čime bi se rasteretio saobraćaj i izbegao prolazak vozila kroz centar grada.

Na mestu gde se danas nalazi benzinska pumpa, prekoputa Crkve Aleksandra Nevskog na Dorćolu, trebalo je da bude izlaz iz tog tunela, što bi omogućilo da se stari deo grada poveže sa Novim Beogradom i Zemunom. 

Vozila bi iz Venizelosove ulice na Dorćolu izbijala direktno u Savski amfiteatar, u blizini današnjeg Ekonomskog fakulteta, odakle bi preko mosta prelazila na levu stranu Save. 

Takođe, bilo je ideja da se napravi i saobraćajnica koja bi povezivala celu tu rutu sa Obrenovačkim putem.

Učitelj brži od vatre!

Tanjug/Sava Radovanović
 

Pod kišom metaka 20. oktobra 1944. godine, hrabri učitelj Miladin Zarić uspeo je da preseče detonatorsku žicu i tako spreči nemačkog okupatora i spase Stari savski most u Beogradu.

Tog jutra Nemci su minirali Stari savski most, a učitelj je sa svog prozora primetio šta smeraju. Hitro je istrčao na ulicu, naišao na grupu vojnika Crvene armije i s njima krenuo ka mostu, na koji se, ipak, popeo sam, jer je jedino on znao gde je detonator.

Na mostu su se u tom trenutku nalazili Nemci, koji su pucali na sovjetske vojnike, a ovi na njih. Kuršumi su fijukali na sve strane. Bela žica, koja je povezivala dinamit i detonator, bila je postavljena čitavom dužinom. Zarić je primetio ašov pored jednog mrtvog nemačkog vojnika i njime prekinuo fitilj koji je već bio zapaljen.

Za svoje zasluge, Zarić je dobio veći broj jugoslovenskih i stranih odlikovanja i drugih priznanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike