Predsednik Vučić na otvaranju deonice Novi Beograd - Surčin: Ovaj put je žila kucavica za prestonicu, večeras u 21 sat se pušta u saobraćaj

01.04.2023

10:41

0

Vrednost komercijalnog ugovora za ovu deonicu je 70,5 miliona evra

Predsednik Vučić na otvaranju deonice Novi Beograd - Surčin: Ovaj put je žila kucavica za prestonicu, večeras u 21 sat se pušta u saobraćaj
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas na otvaranju deonice Novi Beograd - Surčin auto-puta E-763 "Miloš Veliki".

Otvaranju prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, ministar građevine Goran Vesić, kao i direktor JP "Koridori Srbije" Aleksandar Antić i direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak.

Vučić je istakao da je gradnjom ove deonice građani, koji idu iz Novog Beograda i Zemuna, mnogo brže i lakše pristupaju "Milošu Velikom", kao i da su to velike stvari i projekti za Srbiju.

Tanjug/prinstcreen
 

Takođe, on je kazao da će svi vozači sada ići ovom obilaznicom, kao i da ova deonica nekima skraćuje put do Čačka za čak 20 minuta.

- Ova deonica će zvanično biti puštena za saobraćaj u 21 sat - poručio je Vučić.

On je dodao da će obilaznika kod Bubanj Potoka biti gotova do juna 2023. godine.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

 

- Ako želiš da budeš imućan, gradi puteve, bez puteva niko neće da dođe - ispričao je predsednik jednu kinesku poslovicu. 

Tanjug/prinstcreen
 

Ambasadorka Kine Čen Bo je kazala da je na početku ove godine došla sam zajedno sa predsednikom u Surčin, kao i da su oni tada izrazili nadu da će projekat biti završen u toku prvog kvartala.

- Drago mi je da smo danas svi tu da ovu deonicu otvorimo u planiramo roku. Ona ima važnu ulogu u svakodnevnom putovanju velikog broja građana. Deonica nije duga, ali kao i svi drugi projekti, rezultat je zajedničkih napora svih snaga. Ovom prilikom želim da se zahvalim predsedniku Vučiću na podršci tokom izgradnje, kao i da kažem da izuzetno cenim trud kineskih i srpskih inženjera - poručila je Čen Bo.  

Tanjug/prinstcreen
 

Predsednik Srbije je kazao da "država nije igračka, već svetinja koju moramo da čuvamo, pazimo i negujemo".

- Samo uspešna je država ona koja je ozbiljna i odgovorna. Čestitam i ministru Malom, jer po projekciji budžeta, trebalo je da imamo zaključno sa 31. martom deficiti od 74,9 milijardi, a po zvaničnim podacima od sinoć imamo deficit 28,6 milijardi, nekih 245 miliona evra. Bolji rezultat nego što smo sami predvideli. MMF bi da nam poboljša prognozu, ali ja nešto ne žurim sa tim, pa ću se sastati sa njima kada se vratim iz Verone. Zapamtite moje reči, 2025. prosečna plata u Srbiji biće 1.000 evra, a prosečna penzija veća od 400 evra - istakao je on i podsetio da je čitav ugovor platila Srbija iz budžeta. 

Vučić je kazao je da deonica Novi Beograd - Surčin žila kucavica za Beograd.

Tanjug/prinstcreen
 

Osim Beograda, predsednik Srbije je podsetio da građane očekuje još nekoliko velikih otvaranja u 2023. godini. 

- Za mesec dana krećemo da radimo petlju Jakovo. Trebalo bi da bude završena obilaznika oko Beograda, zatim otvaramo 27 kilometara od Pojata do Makrašana. Nakon toga, idemo na otvaranje 5,5 kilometara do Merošine i posle toga otvaramo važnu deonicu Ruma-Šabac, strahovito približavanje i Loznice, i Republike Srpske i BiH Beogradu i Novom Sadu - poručio je on.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

 

Takođe, Vučić je poručio da još ostaje da se završi deonica Pakovraće - Požega, što predstavlja žilu kucavicu cele zapadne Srbje, a kazao je da se uskoro završava i auto-put Kuzmin - Sremska Rača.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Podsetimo, gradnja deonice Novi Beograd - Surčin počela je krajem marta 2021. godine, a tom saobraćajnicom, koja ima i urađenu biciklističku stazu i trotoar za pešake, izlaz na auto-put "Miloš Veliki" biće skraćen za oko 10 kilometara, jer vozači više neće morati da idu preko auto-puta Beograd - Zagreb.

Vozači će na ovu deonicu moći da se uključe iz Vojvođanske ulice i Jurija Gagarina, a ona je projektovana za brzinu kretanja vozila od 80 kilometara na čas. 

Komercijalni ugovor za deonicu Novi Beograd - Surčin potpisan je sa kompanijom "Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani", a njegova vrednost je 70,5 miliona evra.

Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike