Baš ih briga za drakonske kazne! Biciklisti voze gradom nedozvoljenom brzinom i bez svetala

24.03.2023

08:20

0

Ono što je zanimljivo jeste da kaciga i štitnici zasada u Srbiji nisu obavezni za bicikliste

Baš ih briga za drakonske kazne! Biciklisti voze gradom nedozvoljenom brzinom i bez svetala
Ilustracija - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Na beogradskim ulicama u poslednjih nekoliko godina može se zapaziti sve veći broj biciklista, naročito onih hrabrijih koji svoje dvotočkaše voze po kolovozu, međutim, koliko njih se zapravo pridržava pravila koja je propisao Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima? 

Sa porastom broja biciklista u Beogradu porasli su i kilometri biciklističkih staza, ipak, nedovoljno za adekvatnu i nesmetanu vožnju po prestonici. Upravo zbog toga, pojedini vozači dvotočkaša su primorani da voze po putu, tik uz automobile, kamione i vozila javnog gradskog prevoza. 

Profimedia
 

Takođe, sa ekspanzijom dostave hrane i porasta broja dostavljača, koji kao prevozno sredstvo koriste bicikl, električni ili obični, na ulicama Beograda sve su češće saobraćajne nezgode, koje za posledicu imaju lakše ili teže povrede biciklista. 

Tome u prilog ide činjenica da se veliki broj vozača dvotočkaša ne pridržava strogih pravila koja je propisao Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima. 

Šta kaže zakon? 

UG "Ulice za bicikliste"
 

U skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno biciklistička traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza, osim na delu puta ispred raskrsnice ili drugog mesta na kome vozilo skreće ulevo, odnosno kada vrši preticanje ili obilaženje.

- Za kretanje bicikla po pešačko-biciklističkoj stazi primenjuju se pravila kao za kretanju po biciklističkoj stazi, pri čemu vozač bicikla ne sme da se kreće brzinom većom od 10 kilometara na sat i dužan je da postupa sa naročitom opreznošću prema pešacima, tako da ne ometa kretanje, odnosno ne ugrožava bezbednost pešaka - piše u zakonu. 

Ono što je zanimljivo jeste da kaciga i štitnici zasada u Srbiji nisu obavezni za bicikliste. 

Kakve su kazne za bicikliste? 

Kako piše u zakonu, prilikom kretanja noću i u uslovima smanjene vidljivosti bicikl mora da ima upaljeno jedno belo svetlo na prednjoj strani i jedno crveno svetlo na zadnjoj strani. 

- Za kršenje ove obaveze, ukoliko se biciklista kreće putem van naselja propisana kazna je od 10.000 do 20.000 dinara, a ako se kreće u naselju gde postoji ulična rasveta kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 3.000 dinara - strogo piše u zakonu. 

Freepik
 

Vozač bicikla naročito ne sme da:

  • ispušta upravljač iz ruku,
  • sklanja noge sa pedala, osim u slučaju oslanjanja kada vozilo nije u pokretu,
  • se pridržava za drugo vozilo,
  • vodi, vuče ili potiskuje druga vozila, odnosno životinje, osim da vuče priključno vozilo koje je proizvedeno kao priključno vozilo namenjeno za vuču od strane bicikla,
  • dopusti da bicikl kojim upravlja bude vučeno ili potiskivano,
  • prevozi predmete koji mogu da ga ometaju tokom upravljanja,
  • upotrebljava na oba uva slušalice za audio-uređaje.

Za kršenje neke od ovih obaveza propisana je novčana kazna u iznosu od 3.000 dinara.

Takođe, vozač bicikla ne sme da prevozi lice koje je pod uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci, ili iz drugih razloga nije sposobno da upravlja svojim postupcima, u suprotnom, kazniće se novčanom kaznom od 5.000 dinara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike