Arheološko blago Vodene kapije ponovo vidljivo: Skoro vek bilo zatrpano zbog pruge (FOTO)

30.03.2022

08:31

0

Iskopavanja na tom delu se obavljaju u okviru realizacije prve faze radova na izgradnji Linijskog parka

Arheološko blago Vodene kapije ponovo vidljivo: Skoro vek bilo zatrpano zbog pruge (FOTO)
Vodene kapije (7) - Copyright Beoinfo

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture sprovodi zaštitna arheološka istraživanja Vodene kapije na priobalnom bedemu Beogradske tvrđave, u saradnji sa Arheološkim institutom – Beograd i Javnim komunalnim preduzećem "Zelenilo – Beograd", izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.


On je naglasio da se iskopavanja obavljaju u okviru realizacije prve faze radova na izgradnji Linijskog parka, na potezu od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova.

- Pojas priobalnih fortifikacija Beogradske tvrđave ostao je do sada najslabije istražen zbog pruge i visokih podzemnih voda. Utvrđivanje priobalne zone Beogradske tvrđave započeto je u prvim decenijama 15. veka, a svoju konačnu formu ova bedemska trasa dobila je sredinom 18. veka - rekao je Vesić.

Vesić je istakao da se na jednoj od slika može vidite kako je pružni nasip od 1938. godine skoro zatvorio Vodenu kapiju. 

- Sada, kada smo uklonili prugu i kada uređujemo Linijski park, dobili smo priliku da otkrijemo i javnosti pokažemo naše arheološko blago -  zaključio je Vesić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike