Ličnom kartom do boljeg života za beskućnike: Grad Beograd pionir na ovom polju

20.02.2023

12:15

0

Prema podacima Gradskog centra za socijalni rad, na godišnjem nivou oko 150 građana ostvari pomoć u vidu pribavljanja ličnih dokumenata

Ličnom kartom do boljeg života za beskućnike: Grad Beograd pionir na ovom polju
Beskućniik/Ilustracija - Copyright Pixabay/Leroy_Skalstad

Povodom Svetskog dana socijalne pravde, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za socijalnu zaštitu organizovalo je treći po redu dijalog na temu beskućništva pod naslovom "Beskućništvo - rešavanje pitanja ličnih dokumenata na putu ka društvenoj uključenosti".

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić istakla je da je važno da na današnji dan govorimo o ovoj marginalizovanoj grupi ljudi.

- Grad Beograd se trudi da vodi odgovornu politiku brige o ljudima. U ovoj godini napravili smo važne iskorake u tom pravcu, a jedan od najvažnijih je svakako privremeno prenoćište za osobe bez krova nad glavom. Taj projekat je naišao na veliko odobravanje korisnika i čitave javnosti - rekla je Čamagićeva i dodala da su od ove godine sve usluge socijalne zaštite u Beogradu besplatne.

Beoinfo
Aleksandra Čamagić

Ona je istakla da joj je veoma drago da je u našem gradu pokrenut jedan ovako važan projekat.

- Pribavljanje ličnih dokumenata je prvi korak ka ostvarivanju svih ostalih prava iz oblasti socijalne zaštite. Grad Beograd je i na tom polju pionir jer je Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite predviđeno da Grad snosi sve troškove koje jedno lice ima kada pokušava da pribavi lična dokumenta - poručila je gradska sekretarka.

Kako je navela, prema podacima Gradskog centra za socijalni rad, na godišnjem nivou oko 150 građana ostvari pomoć u vidu pribavljanja ličnih dokumenata.

- Posedovanje ličnih dokumenata omogućava ulazak u sisteme socijalne i zdravstvene zaštite i ostvarivanje prava koja imaju i svi ostali građani. Trudimo se da uz pomoć nevladinog sektora informacije o toj mogućnosti proširimo, da ubedimo naše sugrađane da je za njih dobro da poseduju lična dokumenta i da im pomognemo u tom procesu, koji zaista može biti težak - poručila je Aleksandra Čamagić.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je da, težeći humanom društvu, treba da negujemo dostojanstvo svih građana, obezbeđujući im jednake šanse za napredak i razvoj, a takođe ne zaboravljajući najranjivije i najugroženije društvene grupe. Kako je naveo, socijalna pravda se ogleda i u dijalogu, osvetljavanju svih problema, usvajanju najboljih rešenja i primeni mera za njihovo prevazilaženje.

Beoinfo
 

On je ponovio da je društveni dijalog na temu beskućništva veoma značajan jer se radi o jednoj marginalizovanoj društvenoj grupi kojoj do sada nije bilo posvećeno mnogo pažnje kada su u pitanju strukture državne vlasti i javnost.

- Naš interes je da svu pažnju usmerimo na pitanje dobijanja ličnih dokumenata koje je mnogo puta bilo prepreka za ostvarivanje drugih prava kao što su prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu, mogućnost resocijalizacije i ostvarivanja svih aspekata ljudskog života. U ovom dijalogu pokušaćemo da uz pomoć nevladinog sektora pronađemo modele, kako bismo pojedina pitanja bolje i kvalitetnije rešili za dobrobit samih subjekata - rekao je Tomislav Žigmanov.

Po završetku dijaloga učesnici su obišli Prihvatilište za decu Beograda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike