Briga o ugroženima u prestonici: Svako veče 31 osoba dolazi i koristi usluge prenoćišta za beskućnike

13.02.2023

09:23

0

U Dnevnom privremenom prihvatnom centru u Lominoj 17, od otvaranja, 13. decembra do 10. februara, ukupno je boravilo 153 različitih korisnika, od kojih su 24 žene

Briga o ugroženima u prestonici: Svako veče 31 osoba dolazi i koristi usluge prenoćišta za beskućnike
Prihvatilište za beskućnike - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Od otvaranja Privremenog prenoćišta za beskućnike u Beogradu u Ulici dr Milutina Ivkovića 2, usluge je koristilo ukupno 59 različitih lica, od kojih je devet žena.

Sva ova lica ostvarila su 1.285 prenoćišta, a zbog hladnog talasa prošireni su smeštajni kapaciteti.

- Usled niskih temperatura proširili smo kapacitete prenoćišta za lica bez krova nad glavom i sada je u centru 25 ležajeva za muškarce i šest za žene. Popunjenost je tokom januara i prvog dela februara prosečno 100 posto, a jedanaest korisnika je bilo bez ličnog dokumenta - rekao je Nikola Prica, sekretar Crvenog krsta Beograd.

Kako je naveo, u Dnevnom privremenom prihvatnom centru u Lominoj 17, od otvaranja, 13. decembra do 10. februara, ukupno je boravilo 153 različitih korisnika, od kojih su 24 žene.

- Ostvarili su 1.290 poseta centru. Prosečno dnevno centar poseti oko 35 lica, od kojih od šest do osam žena. Najviše poseta zabeleženo je 9. februara kada je usluge centra koristilo 53 lica, kada je i bilo najhladnije tokom dana - rekao je Prica.

Od otvaranja, kako je istakao, od ukupno 153 evidentiranih, 49 korisnika je bilo bez ličnog dokumenta u našem Dnevnom prihvatnom centru.

- Radno vreme Privremenog prenoćišta je od 20 časova uveče do osam časova ujutru, dok Dnevni prihvatni centar u Lominoj radi od 10 do 13 časova. Njima su obezbeđene usluge lične higijene, toplih obroka i napitaka, zamena tople odeće, dok sada po prvi put na adresi dr Milutina Ivkovića 2 mogu i da prenoće - zaključio je Prica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike