Dokle to saplitanje: Bašte kafića otimaju pešačke zone i trotoare, ko je odgovoran?

19.10.2020

06:48 >> 11:04

0

JKP Beogradska tvrđava odlučuje o postavljanju bašti na području oko Dositejevog liceja, u knez Mihailovoj, Topčideru, Skadarliji, na Kosančićevom vencu,

Dokle to saplitanje: Bašte kafića otimaju pešačke zone i trotoare, ko je odgovoran?
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mhajlović

Pešačkim zonama preovladavaju, načičkane jedne do drugih, bašte ugostiteljskih objekata koje otežavaju sugrađanima kretanje po njihovoj trasi. Ko izdaje dozvole za njihovo postavljanje i koliko ugostiteljskih bašti ima potrebne papire, pitaju se pešaci?

Naime, ulice koje su zatvorene za saobraćaj i rezervisane za šetače često su isprekidane baštama lokalnih objekata ili nelegalno parkiranim automobilima što pešacima, ponajviše starim ljudima i trudnicama, otežava kretanje.

– U samom centru svaki kafić ima baštu i sve se nalaze jedna pored druge. Čovek ne može da prođe trotoarom, a da ne zakači nekog ko sedi u kafiću. Večito se saplićem o stolice i ljude. O automobilima koji su svuda parkirani neću ni da pričam – žali se starija sugrađanka V. I. koja većinu svog života stanuje u Ulici Strahinjića Bana.

Foto: 24sedam/Katarina Mhajlović

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove za 24sedam.rs kažu da za postavljanje ugostiteljskih bašti na površinama takozvane kulturno-istorijske celine odluku donosi JKP “Beogradska tvrđava”, uz prethodnu saglasnost Grada Beograda.

– JKP “Beogradska tvrđava” donosi odluku o postavljanju bašti ugostiteljskih objekata u pešačkim zonama i na javnim površinama prostorno kulturno-istorijske celine na području koje obuhvata: područje oko Dositejevog liceja, knez Mihailovu ulicu, Topčider, Kosančićev venac, Skadarliju i područje koje uživa status prethodne zaštite – Svetosavski plato – navode u ovom preduzeću.

Ipak, napominju da je pre te odluke prethodno potrebna saglasnost organizacione jedinice gradskog Sekretarijata za saobraćaj i nadležog zavoda za zaštitu spomenika kulture, dok kontrolu vrši gradska komunalna inspekcije.

Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Rešenje za postavljanje ugostiteljskih bašti na teritoriji gradskih opština donosi organ gradske opštine, a kontrolu sprovodi komunalna inspekcija tih opština, navode u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Zbog krize u ugostiteljstvu izazvane epidemijom koronavirusa, zatvaranjem, pa potom ograničavanjem radnog vremena lokala, zamenik gradonačelnika Goran Vesić još početkom maja je objavio da je svima dozvoljeno da imaju baštu kako bi ugostitelji nadoknadili štetu tokom vanredna stanja.

– Sada dozvoljavamo bilo kome, bilo da je bašta uža ili šira od tri metra u frontu, da mogu da dobiju saglasnost susednog objekta ili zgrade, da prošire baštu – pojasnio je Vesić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike