Neprekinuta tradicija Beograđana koji nisu skijali samo zimi, već 365 dana u godini! Pogledajte gde se nalazi jedina ski-staza u prestonici

28.01.2023

18:30

0

Staza je dugačka 300 metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 274 metra

Neprekinuta tradicija Beograđana koji nisu skijali samo zimi, već 365 dana u godini! Pogledajte gde se nalazi jedina ski-staza u prestonici
Ilustracija - Copyright Profimedia

Umesto odlaska na Kopaonik, Zlatibor ili čak negde van zemlje, Beograđani su devedesetih i početkom dvehiljaditih skijali na Košutnjaku, gde se i dan-danas nalazi jedina ski-staza u srpskoj prestonici. 

Ova ski-staza ima neprekinutu, više od 20 godina dugu skijašku tradiciju, a pruža se preko severne strane Košutnjaka niz padinu dugačku 300 metara na nadmorskoj visini od 274 metra. 

Beograđani su se od 2002. do 2009. zimi spuštali ovom stazom svih 365 dana u godini, gde su usput mogli i da uživaju u pogledu na Hipodrom, Adu Ciganliju, Carevu ćurpiju i Senjak. To je bilo moguće jer je staza imala veštačku tepih podlogu, ali i topove za sneg.

Promo/Skijališta Srbije
Ilustracija

Međutim, nakon tog "srećnog" perioda sugrađanima nije bilo na raspologanju skijanje tokom cele godine, jer je veštačka podloga s vremenom propala. 

Nemogućnost da stazu koriste tokom cele godine nije sprečila Beograđane da dolaze ovde zimi, kada napada dovoljna količina snega u srpskoj prestonici.  

Upravo zbog toga, milina je posetiti Košutnjak zimi, kada napada sneg, jer je ski-staza puna građani koji su došli da se sankaju, skijaju i kliskaju.

Važno je napomenuti da na ovom prostoru postoje dve ski-staze, kao i dve žičare, ali i staza sa sankanje. 

Takođe, Beograđani na gradskoj ski-stazi mogu skijati u dva termina - od 20 do 16 sati i od 19 sati pa sve do ponoći. 

Košutnjak - gradska šuma

Tanjug/Tara Radovanović
 

Košutnjak predstavlja "pluća" Beograda koja se prostiru na površini od 330 hektara i na nadmorskoj visini od 250 metara. 

Ova gradska šuma je sačinjena od listopadnog i četinarskog drveća, a ime je ponela po košutama kojih je nekada bilo na ovoj lokaciji. 

Sve do 1903. gusta šuma je bila zatvoreno dvorsko lovište, a potom je Košutnjak otvoren i za građane.

Takođe, u srpskoj istoriji je poznat i kao mesto ubistva kneza Mihaila Obrenovića, 29. maja 1868. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike