Nekada omiljenom izletištu Beograđana vraćaju stari sjaj: Pogledajte kako će izgledati "Pionirski grad" nakon rekonstrukcije (FOTO)

01.04.2022

07:20

1

Projekat kompletne rekonstrukcije SRC "Pionirski grad" nedavno je najavio Grad Beograd

Nekada omiljenom izletištu Beograđana vraćaju stari sjaj: Pogledajte kako će izgledati "Pionirski grad" nakon rekonstrukcije (FOTO)
pionirski grad - Copyright 24sedam/Promo/Andzor Engineering

Na jednoj od najviših tačaka u Beogradu, omeđen masivnom zelenom oazom - Košutnjakom, nalazi se Sportsko-rekreativni centar "Pionirski grad", nekada sanatorijum za decu koja su tu dolazili radi boljeg opšteg zdravlja.

Ukoliko idete od Bulevara patrijarha Pavla, do "Pionirskog grada" vodi vas krivudav put, prošaran zelenim drvoredima, a posle samo nekoliko minuta ugodne vožnje stižete ispred nekada omiljenog izletišta Beograđana.

U paviljonima u kojima su ranijih godina spavali đaci koji su tu dolazili na rekreativnu nastavu, početkom dvehiljaditih unutar tih zidova živele su izbeglice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, a kasnije i s Kosova. 

Nažalost, ti objekti danas izgledaju zapušteno u odnosu na stari sjaj, pa se na nekima mogu videti iščupana vrata, polomljeni prozori, urušeni krovovi, a unutar njih je gomila smeća i raznoraznih otpadaka. 

Pored istrošenih paviljona, u "Pionirskom gradu" se nalazi i napušteni sportski teren koji su prekrili mahovina i korov.

U samom centru ovog beogradskog izletišta smeštena je upravna zgrada "Pionirskog grada", koja se sastoji od velikog amfiteatra u kojem su nekada priređivane pozorišne predstave i filmske projekcije za mališane osnovnih škola. Takođe, u okviru ove zgrade je i velika diskoteka, kapaciteta 300 učenika, u kojoj su se, pored zabava za osnovce, maturskih večeri i novogodišnjih programa, realizovale i razne proslave rođendana i drugi skupovi.

Iako nije kao što je nekada bio, "Pionirski grad" i danas predstavlja pravo beogradsko izletište, koje, posebno vikendom i kada je lepo i sunčano vreme, posećuju porodice, koje igraju košarku ili fudbal sa svojim mališanima na jednom velikom košarkaško-fudbalskom terenu koji je i dalje u funkciji. 

Takođe, pored tog sportskog terena nalazi se i uređena staza za trčanje ili šetnju, koja skrivenim putićima i prekrivenim stazama vodi duboko u Košutnjak.

"Pionirski grad" će biti vraćen deci

Promo/Andzor Engineering
 

Projekat kompletne rekonstrukcije SRC "Pionirski grad" nedavno je najavljen, a gradski čelnici su rekli da će objekat biti priveden nameni i vraćen deci na korišćenje.

Grad Beograd oglasio je javnu prezentaciju Urbanističkog projekta za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju objekata u kompleksu Sportsko-rekreativnog centra "Pionirski grad" u Košutnjaku, na površini od 17,40 hektara.

Promo/Andzor Engineering
 

Nosilac izrade projekta je Društvo za projektovanje, urbanizam i ekologiju "Andzor Engineering" d.o.o. iz Novog Sada, koje je zahtev za izradu podnelo Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u ime investitora - Gradske uprave grada Beograda.

U planu je i izgradnja novog staklenika i letnje pozornice, kao i rekonstrukcija ili zamena "Kuće velikog brata" u cilju prilagođavanja nameni kompleksa.

Takođe, planirani su i zamena 11 paviljona za smeštaj dece, rekonstrukcija i proširenje staklenika i letnje pozornice, uređenje i oblikovanje slobodnih i zelenih površina i njihovo opremanje u funkciji rekreacije na otvorenim terenima i u prirodi.

Projekat predviđa i izgradnju 11 slobodnostojećih paviljona maksimalne površine pod paviljonom 400 metara kvadratnih, čime će ukupna površina pod objektima iznositi 4.400.

Prema projektu, u paviljonima će biti smešteno ukupno 616 ležajeva – 572 za decu i 44 za nastavnike.

Planirana je rekonstrukcija i dogradnja postojećih sportskih terena, kao i izgradnja novih - teren sa veštačkom travom za fudbal dimenzija 65 puta 45 metara, kao i tereni za odbojku i odbojku na pesku, teniski teren...

U zoni sportskih terena planirana je izgradnja dvostrano orijentisanih sportskih tribina, sa toaletima i svlačionicama u suterenskom podtribinskom delu.

Planirana je i izgradnja objekta za sportske aktivnosti - bazena, a u okviru gabarita i visine postojećeg objekta koji se uklanja.

Urbanističkim projektom predviđeno je uređenje zone zabave, uz uklanjanje postojećih objekata paviljona i formiranje površina za različite sadržaje zabave i rekreacije za decu.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike