Borba za „pluća grada“: Kako su udruženi građani dobili bitku za Košutnjak

14.10.2020

14:16 >> 13:54

0

Sakupljeno više od 75.000 potpisa protiv seče 30 hektara šume, Stojčić poručio da takvo rešenje neće biti usvojeno

Borba za „pluća grada“: Kako su udruženi građani dobili bitku za Košutnjak
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Proteklih nekoliko meseci na meti oštrih kritika našao se urbanistički plan “Avala filma”, u čijim papirima piše da će za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa biti posečeno oko 30 hektara šume u Košutnjaku. Kako bi sačuvali drveće, građani i predstavnici raznih udruženja pokrenuli su “Inicijativu za odbranu Košutnjaka”, uz pomoć koje je prikupljeno više od 75.000 potpisa, a Grad Beograd se, nakon skoro mesec dana tišine, oglasio, rekavši da će projekat biti odbačen, čime je dobijena prva bitka u dugoj borbi za odbranu “pluća Beograda”.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda početkom juna stavio je na rani javni uvid elaborat povodom izrade plana detaljne regulacije za kompleks „Avala filma“. Plana da se na 86,8 hektara parka – od kojih oko 40 odsto čine zelene površine i na kome se nalaze još i Arhiv Kinoteke, kompleks Radio-televizije Srbije, kompleks Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Hala sportova „Žarkovo” i Crkva Sv. Luke – izgradi više od 3.300 luksuznih stanova, sprečili su udruženi građani i Grad Beograd.

Ipak, presudna odluka došla je iz Grada, a informaciju da do uništavanja šume neće doći saopštio je gradski urbanista Marko Stojčić, koji je rekao da rešenje koje podrazumeva seču šume na Košutnjaku neće biti usvojeno, kao i da „tema Košutnjak” ne postoji.

– Priča o navodnoj seči šume na Košutnjaku eskalirala je bez ijednog argumenta. Naravno da neće doći do seče zelenila i uništavanja šume – istakao je Stojčić.

Pored gradske vlasti, veliku, ali i glavnu ulogu u vršenju pritiska na investitore i nadležne imali su građani koji su formiranjem “Inicijative za odbranu Košutnjaka” i “Bitke za Košutnjak” uspeli da ostvare pobedu.

Pokretač Inicijative, uz pomoć koje je prikupljeno više od 75.000 potpisa, jeste inicijativa „Ne davimo Beograd” (NDMBGD), čiji su predstavnici, nakon odluke gradske vlasti da seče neće biti, kazali da je prva bitka za spas šume dobijena, ali da borba nije gotova.

Pored njih, primedbu na plan detaljne regulacije za kompleks „Avala filma” potpisala su tri dekana Univerziteta u Beogradu – prof. dr Ratko Ristić (Šumarski fakultet), prof. dr Željko Tomanović (Biološki) i prof. dr Saša Jakovljević (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja), kao i direktorka Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” dr Mirjana Mihailović.

– Planirana urbanizacija prostora Košutnjaka, uz redukciju zelenih površina, predstavlja negaciju svih principa usvojenih strateškim dokumentima grada Beograda, kao i globalnim RIO konvencijama (kojima se na svetskom nivou uređuju okvir i principi zaštite životne sredine), koje je Srbija ratifikovala u Skupštini – piše u primedbi, i dodaje se da su prestonici potrebni projekti kojima se povećava pošumljenost grada, grade pešačke, trim i biciklističke staze, dečja igrališta, vežbaonice na otvorenom…

Povodom seče šume, svojevremeno se oglasio i Petar Dajko, generalni direktor kompanije „Avala studios“, koji je konstatovao da se u javnosti stvara pogrešan utisak da njihov projekat uključuje izgradnju objekata na javnom prostoru parka Košutnjak.

– Beograđani treba da znaju da njihovo omiljeno izletište, košutnjačka šuma, trim i ski staza, kao i prostor za sankanje, nemaju nikakve veze sa našim projektom i neće se na ovom prostoru ništa graditi – poručio je Dajko.

U saopštenju preduzeća „Avala studios“ navodi se i da je Plan detaljne regulacije odredio Gradski zavod za urbanizam.

– Ovih 86 hektara se odnosi na deo lokacija na Banovom brdu, ka potezu Cerak i Žarkovo, nasuprot kojeg se nalazi Košutnjak, odnosno taj deo ne pripada zaštićenoj zoni košutnjačke šume. Planom je obuhvaćeno 86 hektara, dok  deo koji trenutno koristi „Avala Studios” zauzima oko 40 hektara –  navodi investitor.

U akciju spasavanja “pluća grada” uključile su se i mnogobrojne poznate ličnosti, profesori, akademici, kao i političari.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike