Presreću vlasnike pasa i proveravaju da li je njihov ljubimac čipovan i vakcinisan: Ko su osobe u civilu koje drakonski mogu da vas kazne?

14.03.2022

07:57

0

Novinari portala 24sedam kontaktirali su nadležne službe kako bi dobili odgovor na ovo pitanje

Presreću vlasnike pasa i proveravaju da li je njihov ljubimac čipovan i vakcinisan: Ko su osobe u civilu koje drakonski mogu da vas kazne?
man-g8a9e3b9be_1920 - Copyright Pixabay/Surprising_Shots

Da li ste nekada šetali psa u svom kraju kada vas je iznenadila nepoznata osoba, u civilu, koja vam je proveravala da li je vaš pas vakcinisan i čipovan? 

Ukoliko jeste, a ako niste znali ko su ti ljudi - u pitanju su zaposleni u Službi kontrole populacije pasa i mačaka koji imaju ovlašćenja da na javnim površinama vrši proveru o zdravstvenom stanju vašeg krznenog ljubimca.

Tako da vlasnici i pored toga što se staraju i brinu o svojim četvoronožnim prijateljima, imaju i zakonsku obavezu da ih čipuju i vakcinišu. Takođe, ukoliko to ne urade drakonski mogu biti "udareni po džepu"!

Pixabay/MemoryCatcher
 

Iz JKP "Veterina Beograd" za 24sedam su objasnili da nadležna služba proveru dokumentacije o izvršenom obeležavanju i vakcinaciji protiv besnila obavlja u skladu sa Zakonskom regulativom, a po ovlašćenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

To znači da ovlašćeni veterinari mogu na ulici ili u parku da zaustave vlasnike pasa i provere da li je njihov ljubimac čipovan i vakcinisan, na svih 17 beogradskih opština.

Veterinar tom prilikom očitava mikročip koji se nalazi ispod kože životinje, a da li je vaš pas vakcinisan ili ne, proverava se ulaskom u centralni registar Uprave za veterinu, (VETUP), unošenjem očitanog broja mikročipa. 

Unsplash
 

- U centralnom registru se nalaze podaci o životinji, vlasniku životinje i datumi obavljenih vakcinacija protiv besnila. Ukoliko životinja nije obeležena i/ili vakcinisana u skladu sa Zakonskom regulativom ovlašćeni veterinari upoznaju vlasnike sa njihovim pravima i obavezama. Sačinjava se zapisnik za lice u prekršaju (vlasnik ili držalac) i isti se procesuira nadležnom Republičkom veterinarskom inspektoru, koji pokreće prekršajni postupak pred nadležnim sudom, tako da se vlasnici ne kažnjavaju odmah nego tek po izricanju presude - ističu za 24sedam iz "Veterine Beograd".

Oni navode i da ovlašćeni veterinari tom prilikom daju informacije vlasnicima iz domena veterinarske struke, ukoliko imaju neke nedoumice u vezi držanja kućnih ljubimaca.

Kaznu određuje nadležni sud, a iz svog džepa građani bi okvirno trebali da izdvoje između 5.000 i 50.000 dinara.

Šta se dešava sa psima lutalicama?

Prilikom hvatanja napuštenih pasa na javnim površinama Grada Beograda zaposleni u "Veterini Beograd" mikročipom obavezno proveravaju da li životinje obeležene ili ne.

Pexels
 

- Ako su obeležene proverava se da li su životinje vlasničke i ako jesu uvidom u republičku bazu se utvrđuje telefon vlasnika koji se odmah obaveštava da je pas nađen i da može da dođe da ga preuzme - objašnjavaju za 24sedam iz "Veterine Beograd".

Iz preduzeća ističu da ako uhvaćena životinja nije vlasnička, a obeležena je mikročipom, proverava se u gradskoj bazi da li je vakcina protiv besnila u roku. Ako nije, transportuje se u prihvatilište kako bi se životinja vakcinisala.

- Napušteni psi koji nisu obeleženi i vakcinisani, a pronađeni su na javnim površinama transportuju se u Centar za sterilizaciju Rakovica gde će biti pregledani, sterilisani, obeleženi i vakcinisani protiv besnila u skladu sa Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Beograda, a u skladu sa Zakonom o dobrobiti Republike Srbije. Jedinka koja je sterilisana obeležena mikročipom i plavom trakom, vakcinisana protiv besnila, vraća se na lokaciju sa koje je preuzeta ukoliko je njeno ponašanje prihvatljivo za okolinu - pojašnjavaju iz nadležnog komunalnog preduzeća.

Koji psi ostaju u prihvatilištima?

U prihvatilištima JKP "Veterina Beograd" zadržavaju se psi koji koji su povređeni, bolesni, telesno deformisani, stare jedinke koje ne mogu samostalno obavljati svoje životne potrebe i psi koji su naneli povredu ljudima i svi oni se mogu usvojiti iz naših prihvatilišta.

Profimedia
 

- Takođe, u našim prihvatilištima se obavlja opservacija ponašanja pasa, tako da se jedinke neprihvatljivog ponašanja ne vraćaju na javne površine. Na javne površine se vraćaju životinje koji su prošli navedeni Program, što znači da su sterilisani, vakcinisani i obeleženi na zakonom propisanim načinom, kao i jedinke koje su prihvatljivog ponašanja - zaključili su za 24sedam iz "Veterine Beograd".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike