Kako pomoći napuštenim psima u toku zime: Naše malo, njima može da spase život

24.01.2021

09:00 >> 09:08

0

U ovakvim vremenskim uslovima najvažnije stvari za njih su - hrana, voda i sklonište od vetra

Kako pomoći napuštenim psima u toku zime: Naše malo, njima može da spase život
Copyright Foto: Pixabay/RebeccasPictures

Zimski period veoma je težak za pse koji žive na ulici. Hrane i vode je malo, svakodnevno im prete promrzline i bolesti, a mnogi od njih su dočekali hladno vreme bez ikakvog zaklona.

Dani pred nama pružaju nam priliku da budemo humani i pomognemo napuštenim životinjama iz ulice, bloka ili kraja. Potrebno je samo malo volje – nama to ne znači gotovo ništa, a njima, u uslovima zimske surovosti, naša pomoć može da spase život.

Veterinari kažu da ukoliko psi ne jedu, opada im telesna masa, a tada se povećava mogućnost da će se smrznuti. U takvim vremenskim uslovima najvažnije stvari za njih su – hrana, voda i sklonište od vetra.

Kako je za 24sedam rekao direktor JKP “Veterina Beograd” Budimir Grubić, mnogo Beograđana već brine o uličnim psima, a srećna okolnost je što poslednjih godina nema toliko hladnih zima.

Foto: Printscreen/YouTube/StudioB

– Mnogi naši sugrađani u toku cele godine brinu o psima koji žive u njihovom okruženju – ispred zgrade, ulaza ili u parku. Uobičajna nega, poput davanja hrane, vode i pravljenja nekog vida skloništa, trebalo bi da im pomogne da izdrže niske temperature – rekao je Grubić.

On ističe da psima najviše možemo pomoći tako što nećemo da ih šutiramo, zlostavljamo i plašimo.

– Ukoliko neko primeti da je životinja povređena i iznemogla trebalo bi odmah da kontaktira s “Veterinom Beograd”, a naša ekipa će uvek pomoći – kaže za 24sedam Grubić, i naglašava da je u prethodnih osam godina sterilisano više od 35.000 prestoničkih pasa.

Foto: Pixabay/Kenky

On ističe da “Veterina Beograd” ima dnevno od 30 do 40 raznoraznih intervencija, a poziva ima na stotine.

– Najčešće povrede pasa u toku zimskog perioda su prelomi, iščašenja, upala krajnika, kao i virusno-bakterijske infekcije – rekao je Grubić.

Pomoć psima ulice nije samo gest dobre volje, već bi trebalo i da bude obaveza svakog iskrenog ljubitelja životinja.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike