Šapić: Opremljen prostor za kućne ljubimce postaće standard u gradskim parkovima

04.10.2022

11:05

0

Autor: 24sedam

Želimo da poboljšamo uslove za kućne ljubimce u našem gradu, ali naravno i uslove za napuštene životinje - kaže prvi čovek grada

Šapić: Opremljen prostor za kućne ljubimce postaće standard u gradskim parkovima
sapic veterina (3) - Copyright Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas JKP "Veterina Beograd" povodom Međunarodnog dana zaštite životinja.

On je tom prilikom poručio da će Grad Beograd u narednom periodu u svim gradskim parkovima, u kojima postoje uslovi, urediti prostor namenjen kućnim ljubimcima.

Gradonačelnik Šapić je podsetio da je u toku izrada Nacionalne strategije za poboljšanje uslova i rešavanje pitanja napuštenih pasa, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine. 

Beoinfo
Budimir Grubić i Aleksandar Šapić

- Želeli smo da danas, kada se obeležava Međunarodni dan zaštite životinja, dođemo u Veterinu Beograd i porazgovaramo sa čelnim ljudima ovog preduzeća. Želimo da poboljšamo uslove za kućne ljubimce u našem gradu, ali naravno i uslove za napuštene životinje. Što se tiče prostora za kućne ljubimce u gradskim parkovima, biće napravljen tim ljudi koji će se kolegama iz JKP "Gradsko zelenilo" obići sve beogradske parkove. Nakon te analize, u naredni gradski budžet biće ubačena stavka koja će rezultirati izgradnjom prostora za kućne ljubimce u svim parkovima gde je to moguće. Time ćemo značajno unaprediti sadržaj parkova i obezbediti bolje uslove za sve sugrađane koji imaju ljubimce, ali i za ljude koji možda imaju određeni strah od životinja. Na taj način će ljubimci i njihovi vlasnici sigurno moći da se ponašaju opuštenije, što isto važi i za sugrađane koji dolaze u parkove drugim povodom. Dosta gradskih parkova već ima prostor za kućne ljubimce, pre svega za pse, ali moja želja je da to postane standard - rekao je Šapić. 

On je napomenuo da postoji želja da bude napravljen do sada najveći prostor za kućne ljubimce u ovom delu Evrope u jednom beogradskom parku. 

- Biće to izuzetno dobro opremljen prostor, sa mnogim rekvizitima, vodom, peskom i svim drugim stvarima koje su potrebne. Kao što mislim da bi teretana na otvorenom trebalo da postane standard u svakom parku, takav slučaj bi trebalo da bude i sa prostorom za kućne ljubimce. Do kraja godine to će biti urađeno u dva ili tri parka, a potom će biti napravljeno telo koje će popisati sve parkove i izvestiti nas o mogućnostima izgradnje delova namenjenih kućnim ljubimcima, pre svega psima - dodao je gradonačelnik Šapić. 

Beoinfo
 

Govoreći o izradi Nacionalne strategije za rešavanje pitanja napuštenih pasa, Šapić je istakao da će Grad Beograd biti prva lokalna samouprava koja će taj dokument implementirati. 

- Izložićemo javnosti mere koje mislimo da bi trebalo da budu preduzete. Tu mislim na čipovanje pasa, vakcinacije, registracije odgajivačnica i svih drugih stvari koje su standardizovane u razvijenim zemljama. Mislim da Beograđani to zaslužuju i čim Nacionalna strategija bude završena mi ćemo preduzeti korake vezane za implementaciju. Verujem da će sve to u značajnoj meri smanjiti broj napuštenih pasa, ali i poboljšati uslove njihovog života. Nažalost, može da se govori i o uslovima u kojima vlasnici drže svoje pse, jer nažalost postoje azili sa boljim uslovima od onih u kojima žive neki vlasnički psi. Imati životinju nije jednostavno ni lako, jer u pitanju su živa bića sa potrebama i nije dovoljno samo da ih ponekad pomazimo i nahranimo. Napuštene životinje na ulici su izložene mnogim stvarima i to je nešto protiv čega moramo imati jasnu strategiju - istakao je prvi čovek Beograda. 

Gradonačelnik je potvrdio da je projekat izgradnje groblja kućnih ljubimaca u toku, kao i da će po završetku radova biti predato na korišćenje JKP "Veterina Beograd". 

- Takođe, pozabavićemo se pitanjem životinja koje imaju vlasnike, ali ne i odgovarajuće uslove. Postoje psi koji imaju lošije uslove nego u našim prihvatilištima za napuštene pse. Sve to stoji u Nacionalnoj srategiji i po završetku izrade tog dokumenta krećemo sa implementacijom - poručio je Šapić. 

Beoinfo
Aleksandar Šapić i Budimir Grubić

Direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić je zahvalio gradonačelniku na poseti, ali i na tome što je, kako je rekao, prepoznao sve višegodišnje napore Veterine koji se tiču smanjenja broja napuštenih pasa. 

- Psi „lutalice“, kako se u kolokvijalnom govoru nazivaju psi bez vlasnika i doma, svedeni su na svega jedan odsto. Sve ostalo su, nažalost, napušteni vlasnički psi. Populacija napuštenih pasa u širem centru grada je mnogo manja nego pre sedam ili osam godina, ali je naš cilj da isto uradimo i u Obrenovcu, Sopotu, Mladenovcu. Verujem da će Nacionalna strategija doprineti da budemo uvršteni na listu zemalja koje su taj problem apsolutno rešile - rekao je Grubić. 

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike