Međunarodni dan zaštite životinja Beogradu je doneo sjajne vesti: Prestonica će imati najveći park za kućne ljubimce u istočnoj Evropi!

04.10.2022

17:30

0

Grad će obezbediti sadržaj, da vlasnici imaju gde da izvedu svoje pse i da ti psi imaju gde da se istrče - ispričao je za 24sedam direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić

Međunarodni dan zaštite životinja Beogradu je doneo sjajne vesti: Prestonica će imati najveći park za kućne ljubimce u istočnoj Evropi!
Ilustracija - Copyright Pexels

Međunarodni dan zaštite životinja obeležava se danas, a srpsku prestonicu dočekale su sjajne vesti - Beograd će dobiti do sada najveći prostor za kućne ljubimce u ovom delu Evrope u jednom beogradskom parku.

Povodom ovog dana novinari portala 24sedam kontaktirali su s Budimirom Grubićem, direktorom JKP "Veterina Beograd", kako bi saznali na koji način Grad vodi računa o životinjama koje završe na ulici, kako prestonica može da unapredi i olakša svakodnevno funkcionisanje građana koji imaju kućne ljubimce, ali i šta on misli o ideji da glavni grad dobije najveći park za krznene prijatelje.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- U najširem centru, nevlasničkih pasa više nema. Poslednjih 10 godina, koliko sam ja u "Veterini", vršimo sterilizaciju, čipovanje, vakcinaciju i kontrolu populacije nevlasničkih pasa. Sve to dalo je rezultate. Kako je vreme prolazilo, s obzirom na to da su psi na ulici i njihov vek je nešto kraći nego što je uobičajeno, postepeno, prirodnom regresijom, odnosno starošću, psi su nestajali. Nismo ih eutanazirali, nismo ih trpali po prihvatilištima, već smo vodili računa o njima - kaže za 24sedam Grubić.

Izvanredna činjenica jeste ta da je broj nevlasničkih pasa u Beogradu iz godine u godinu sve manji zahvaljujući požrtvovanosti zaposlenih u JKP "Veterina Beograd".

Više parkova za kućne ljubimce

Povodom Međunarodnog dana zaštite životinja, "Veterinu Beograd" je posetio gradonačelnik Aleksandar Šapić, koji je napomenuo da postoji želja da bude napravljen do sada najveći prostor za kućne ljubimce u ovom delu Evrope u jednom beogradskom parku. 

- Biće to izuzetno dobro opremljen prostor, sa mnogim rekvizitima, vodom, peskom i svim drugim stvarima koje su potrebne. Kao što mislim da bi teretana na otvorenom trebalo da postane standard u svakom parku, takav slučaj bi trebalo da bude i sa prostorom za kućne ljubimce. Do kraja godine to će biti urađeno u dva ili tri parka, a potom će biti napravljeno telo koje će popisati sve parkove i izvestiti nas o mogućnostima izgradnje delova namenjenih kućnim ljubimcima, pre svega psima - objasnio je Šapić. 

Da je ideja gradonačelnika dobra, smatra i direktor "Veterine Beograd", koji je za 24sedam nju označio kao fantastičnu.

Beoinfo
Budimir Grubić i Aleksandar Šapić

- Mislim da je ideja za parkove izuzetna. Grad će obezbediti sadržaj, da vlasnici imaju gde da izvedu svoje pse, da ti psi imaju gde da se istrče i da svu energiju koja se akumilira kod kuće potroše na najadekvatniji i najbolji mogući način. Takođe, u doglednom periodu Beograd bi trebalo da dobije groblje za kućne ljubimce - zaključio je Grubić za 24sedam.

Pitanje napuštenih pasa

Govoreći o izradi Nacionalne strategije za rešavanje pitanja napuštenih pasa, gradonačelnik Aleksandar Šapić istakao je da će grad Beograd biti prva lokalna samouprava koja će taj dokument implementirati. 

Pixabay
 

- Izložićemo javnosti mere koje mislimo da bi trebalo da budu preduzete. Tu mislim na čipovanje pasa, vakcinacije, registracije odgajivačnica i sve druge stvari koje su standardizovane u razvijenim zemljama. Mislim da Beograđani to zaslužuju i čim Nacionalna strategija bude završena mi ćemo preduzeti korake vezane za implementaciju. Verujem da će sve to u značajnoj meri smanjiti broj napuštenih pasa, ali i poboljšati uslove njihovog života. Nažalost, može da se govori i o uslovima u kojima vlasnici drže svoje pse, jer, nažalost, postoje azili sa boljim uslovima od onih u kojima žive neki vlasnički psi. Imati životinju nije jednostavno ni lako, jer u pitanju su živa bića sa potrebama, i nije dovoljno samo da ih ponekad pomazimo i nahranimo. Napuštene životinje na ulici su izložene mnogim stvarima i to je nešto protiv čega moramo imati jasnu strategiju - rekao je prvi čovek Beograda.

Šta se dešava sa psima lutalicama?

Prilikom hvatanja napuštenih pasa na javnim površinama Grada Beograda zaposleni u "Veterini Beograd" mikročipom obavezno proveravaju da li su životinje obeležene ili ne.

Unsplash
 

- Ako su obeležene, proverava se da li su životinje vlasničke, i ako jesu, uvidom u republičku bazu se utvrđuje telefon vlasnika, koji se odmah obaveštava da je pas nađen i da može da dođe da ga preuzme - ispričali su svojevremeno za 24sedam iz "Veterine Beograd".

Iz preduzeća ističu da ako uhvaćena životinja nije vlasnička, a obeležena je mikročipom, proverava se u gradskoj bazi da li je vakcina protiv besnila u roku. Ako nije, transportuje se u prihvatilište kako bi se životinja vakcinisala.

- Napušteni psi koji nisu obeleženi i vakcinisani, a pronađeni su na javnim površinama, transportuju se u Centar za sterilizaciju Rakovica, gde će biti pregledani, sterilisani, obeleženi i vakcinisani protiv besnila, u skladu sa Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Beograda, a u skladu sa Zakonom o dobrobiti Republike Srbije. Jedinka koja je sterilisana, obeležena mikročipom i plavom trakom, vakcinisana protiv besnila, vraća se na lokaciju sa koje je preuzeta, ukoliko je njeno ponašanje prihvatljivo za okolinu - pojasnili su tada iz nadležnog komunalnog preduzeća.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike