Beograđani i dalje nemaju gde da sahrane svoje krznene prijatelje: Otkrivamo kada će biti izgrađeno groblje za kućne ljubimce (FOTO)

05.05.2022

19:00

0

Radovi na izgradnji groblja, koje se nalazi na Bežanijskoj kosi, u Bloku 51, počeli su u maju prošle godine

Beograđani i dalje nemaju gde da sahrane svoje krznene prijatelje: Otkrivamo kada će biti izgrađeno groblje za kućne ljubimce (FOTO)
groblje kućnih ljubimaca 1 12 - Copyright 24sedam/Goran Sivački Pixabay

Građani srpske prestonice više od godinu dana čekaju na izgradnju groblja za kućne ljubimce, a sudeći po brzini radova, moraće da se strpe još malo kako bi dočekali adekvatno večno počivalište za svoje krznene prijatelje. 

Radovi na izgradnji groblja za kućne ljubimce, koje se nalazi na Bežanijskoj kosi, u Bloku 51, počeli su u maju prošle godine i trebalo je da budu završeni do kraja leta 2021. Međutim, taj rok je probijen.

Reporteri 24sedam obišli su buduće večno počivalište za krznene prijatelje, ne bi li se uverili dokle se stiglo sa radovima, i na licu mesta zatekli uposlene radnike.

24sedam/Goran Sivački
 

Spoljašnji izgled spalionice skoro da je gotov, dok unutrašnjost tek čeka da je radnička ruka kompletira. Takođe, prilazna staza, parking i sam eksterijer još uvek nisu završeni - "dvorište" groblja je puno šuta, cevi, zemlje, dasaka, đubeta... 

Kako su za 24sedam rekli iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, uporedo se izvode radovi u dve faze.

- U prvoj fazi radova u toku je izgradnja interne saobraćajnice, parkinga, staza i administrativnog objekta, dok su u drugoj fazi počeli radovi na izgradnji objekta za neškodljivo uklanjanje životinjskih ostataka - navode iz Direkcije.

24sedam/Goran Sivački
 

Naši sagovornici su istakli da su do sada završeni radovi na izradi spoljnjih instalacija u kompleksu, kao i da je urađen veći deo konstrukcije glavne saobraćajnice.

Izbetonirane su pešačke staze, kao i staze unutar leja.

- Na administrativnom objektu u toku su završni zanatski radovi, završavaju se podovi i u toku je ugradnja stolarije. U drugoj fazi radova, na objektu za neškodljivo uklanjanje životinjskih ostataka završena je izgradnja zidova, ploče i horizontalnih serklaža, a u toku je izgradnja nadstrešnice - objasnili su oni za 24sedam.

24sedam/Goran Sivački
 

U Direkciji za građevinsko zemljište su zaključili da će groblje za kućne ljubimce najverovatnije biti završeno tokom leta ove godine.

730 mesta kolumbarijuma i rozarijuma

Večno počivalište za kućne ljubimce prostiraće se na 15.376 metara kvadratnih, a ukupna vrednost čitavog projekta iznosi 130 miliona dinara.

Planirano je da kompleks sadrži 730 mesta kolumbarijuma i rozarijuma, 839 grobnih parcela za male, srednje i velike kućne ljubimce, kao i 760 grobnih mesta za vlasnike koji žele da na poseban način obeleže grobno mesto kućnog ljubimca.

U zadnjem delu je planiran krematorijum i slobodna površina za neke životinje iz zoološkog vrta koje su većeg gabarita.

24sedam/Goran Sivački
 

Po završetku izgradnje, objekat će biti predat nadležnoj organizacionoj jedinici grada, a upotrebu i održavanje sprovodiće nadležno javno komunalno preduzeće.

Dostojanstveno sahranjivanje

Direktor JKP “Veterina Beograd” Budimir Grubić ranije je istakao da će izgradnja groblja omogućiti da se vlasnici dostojno oproste od svojih kućnih ljubimaca i da ih sahrane onako kako dolikuje.

- Prvi put u istoriji našeg grada omogućavamo svim vlasnicima kućnih ljubimaca iz Beograda i susednih mesta da se na human i civilizacijski način od njih oproste - naveo je on tada, i podsetio da je za poslednjih pet godina u prihvatilištima “Veterine Beograd” sterilisano oko 25.000 pasa, dok je udomljeno njih 3.500.

Budimir Grubić Printscreen/ Youtube
 

Prvi planovi za otvaranje groblja kućnih ljubimaca datiraju još iz 1996, ali od tada ništa konkretno nije urađeno, sve do 2017, kada se, nakon nekoliko neuspelih tendera, prijavio Saobraćajni institut CIP i kada je toj ustanovi poverena izrada urbanističkog projekta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike