Gradonačelnik ukazao na značaj "Veterine": Dnevno zbrinu čak i do 30 pasa sa ulice

06.02.2021

11:19

0

Radojičić je precizirao da Beograd trenutno ima pet prihvatilišta u kojima je zbrinuto oko tri i po hiljade kučića

Gradonačelnik ukazao na značaj "Veterine": Dnevno zbrinu čak i do 30 pasa sa ulice
Copyright Pixabay/ David Mark

Prilikom obilaska JKP “Veterina Beograd”, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ukazao je na značaj ove ustanove u vođenju računa o nevlasničkim, ali i o vlasničkim psima i kućnim ljubimcima uopšte.

– Njihov doprinos je velik kako u svakodnevnom životu tako i u održavanju komunalnog reda i u komunalnim delatnostima u glavnom gradu. Dva su pravca rada, a prvi se tiče pasa koji nemaju vlasnike. Takvi psi smeštaju se u prihvatilišta i prolaze najpre čitavu proceduru: sterilizaciju, vakcinaciju, čipovanje. Ovo potonje vrlo je važno jer životinja može nadalje da se prati i da joj se pruži pomoć ako je potrebno. S druge strane, bave se i delatnostima u vezi sa ljudima koji imaju kućne ljubimce, pomažući im oko lečenja, tretmana, saveta i slično – kazao je gradonačelnik Radojičić u uključenju za TV Prva.

Beoinfo

Radojičić je precizirao da Beograd trenutno ima pet prihvatilišta u kojima je zbrinuto oko tri i po hiljade pasa.

– U planu je da se kapaciteti proširuju, pa je u pripremi otvaranje još jednog objekta u Obrenovcu – rekao je Radojičić, precizirajući da je u ovom slučaju reč o životinjama koje iz različitih razloga duže vreme moraju da provedu u azilima.

Gradonačelnik je dodao da ekipe “Veterine” dnevno i od deset do trideset pasa sa ulice zbinu, oni prođu čitavu proceduru i nakon toga, u zavisnosti od situacija, bivaju vraćeni na lokacije odakle su uzeti. Znači, precizirao je gradonačelnik, pojedini psi ostaju u azilima, naročito ako su agresivni, a sterilizacijom smanjuje se populacija napuštenih pasa na gradskim ulicama.

On je pozvao građane na odgovorno vlasništvo, ali i da posete neko od prihvatilišta i udome životinju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike