Ulice u Beogradu koje su promenile naziv tokom prošle godine: Krase ih imena značajnih ličnosti koje su ostavile trag u svetskoj istoriji!

07.01.2023

19:30

0

Svoju ulicu dobili su car Justinijan Prvi, car Iraklije, knez Pavle Karađorđević, princeza Olivera i mnogi drugi

Ulice u Beogradu koje su promenile naziv tokom prošle godine: Krase ih imena značajnih ličnosti koje su ostavile trag u svetskoj istoriji!
Beograd - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Beograd, kao jedna evropska metropola, predstavlja grad sa dugačkom i burnom istorijom koji se svake godine na neki način oduži ličnostima, kako domaćim i stranim, koje su ostavile dubok i neizbrisiv trag na prestonicu.

Zbog toga su odbornici Skupštine grada Beograda u prethodnom periodu usvojili nekoliko odluka prema kojima su promenjeni nazivi pojedinih ulica u prestonici. 

Tako je Splitska ulica na Voždovcu postala Ulica cara Justinijana Prvog, a Ulica Augusta Cesarca na Savskom vencu preimenovana je u Ulicu cara Iraklija.

24sedam/Goran Sivački
 

Štrosmajerova ulica u Zemunu preimenovana je odlukom odbornika u Ulicu kneza Pavla Karađorđevića, a Ulica Petra Zrinjskog, takođe u Zemunu, u Ulicu princeze Olivere.

Skupština grada donela je i odluku da se imenuju ulice po značajnim ženama Srbije - po Draginji Gavrilović, Kosari Cvetković i Jelki Bojkić Makavejev.

Pa tako, Sušačka ulica na Voždovcu odnedavno nosi naziv Draginje Gavrilović - književnice, prevoditeljke i pedagoškinje, koja je ujedno bila i prva srpska pripovedačica i romansijerka iz Crne trave. 

Supilova štrafta, stacionirana na Zvezdari, preimenovana je u Ulicu Kosare Cvetković, srpske književnice, likovne umetnice, fotografkinje i pozorišne kritičarke koja svoje korene vuče iz Gornjeg Milanovca, gde je i rođena 1868. godine. 

Ulica Matije Gupca, u Rakovici, ponela je ime Jelke Bojkić Makavejev, prve žene iz regiona koja je završila Veterinarski fakultet i koja se svakodnevno borila za prava žena, što je dovelo do toga da postane predsednica Ženske studentske organizacije Sveučilišta u Zagrebu.

Ulicu je dobio i vožd Ðorđe Stratimirović, a ta ulica se proteže od zgrade Pošte na Savskom trgu do glavne kule na prostoru Beograda na vodi.

24sedam/Goran Sivački
 

Imenovana je i Ulica Svetog Vladike Nikolaja Žičkog u opštini Rakovica, a ulice u Beogradu dobili su i dubrovački Srbi Ivan Stojanović i Nikša Gradi.

Takođe, deo Dalmatinske ulice koja počinje od Takovske, a završava se kod Ulice Džordža Vašingtona, odlukom odbornika Skupštine grada Beograda, promenila je naziv u Ulicu Vladete Jerotića.

Vladeta Jerotić bio je srpski neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof i književnik, a saglasnost za dobijanje ulice u prestonici Srbije dala je i Zadužbina Vladete Jerotića.

Odbornici su doneli i odluku da se Zemunska ulica, na Novom Beogradu, preimenuje u Egipatsku.

Inicijativu za imenovanje Egipatske ulice predstavila je novoizabrana predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, Bojana Borić Brešković, kao urgentna upućena od strane Ambasade Arapske Republike Egipat i predložila da se u smislu dobrih i važnih bilateralnih odnosa za Srbiju jedna ulica u Beogradu preimenuje i ponese ovaj naziv. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike