Koliko košta Božić u Beogradu: Za badnjak treba bar 80 dinara, ali cene pečene prasetine astronomske!

06.01.2023

07:20

0

Cene na tezgama JKP "Gradske pijace", ali i u supermarketima, variraju

Koliko košta Božić u Beogradu: Za badnjak treba bar 80 dinara, ali cene pečene prasetine astronomske!
Badnjak i žito - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Kao i svake godine, beogradske pijace, male tržnice, lokalna mesta ispred supermarketa i privatnih prodavnica obiluju trgovcima koji na svojim tezgama nude veliki izbor badnjaka.

Za badnjak, bez koga je Božić nezamisliv, građani i ove godine moraju izdvojiti između 80 i 150 dinara, u zavisnosti od njegove veličine. 

Osim badnjaka, u ponudi je i raznorazno suvo voće, poput šljiva, kajsija i smokava. 

Cene suvog voća po kilograma na beogradskim tržnicama kreću se od 600-700 dinara pa sve do 1.500. Takođe, ono što veliki broj ljudi voli, a bez čega su Badnji dan i Božić nezamislivi, jesu urme, za koje je potrebno izdvojiti oko 1.000 dinara po kilogramu. 

Osim suvog voća, na tezgama je i veliki izbor svežeg voća, kao što su mandarine, pomorandže, kivi, nar, grejpfrut, limun, banane, jabuke, za koje iz novčanika treba izvaditi između 150 i 300 dinara po kilogramu. 

Osim badnjaka po meri, suvog voća i žita, jedna porodična trpeza za Badnji dan obično obiluje ribom i prebrancem. Cene ribe u prestoničkim ribarnicama variraju, pa je, na primer, za kilogram šarana potrebno izdvojiti čak 600 dinara, a za kilogram pastrmke nešto manje od te sume. 

Profimedia
 

Cena ove dve rečne ribe spada u niže, jer je za kilogram brancina i orade potrebno izdvojiti u proseku 1.200 dinara. 

Osim ribe, na božićnoj trpezi neizostavno je praseće ili jagnjeće pečenje, a potrošači se ove tradicije ne odriču, iako sada za ispečeno meso moraju da izdvoje 50 odsto više novca nego prošle godine.

24sedam
 

U beogradskim pečenjarama kilogram prasetine košta od 1.500 do 1.850, a jagnjetine od 1.800 do 2.300 dinara. Uglavnom je potrebno da građani na vreme rezervišu, kako ne bi ostali bez mesa.

Ipak, cene mesa su niže u trgovinskim lancima, pogotovo sada kada vlada praznična akcija, pa se prasetina uglavnom prodaje za 650 do 670 dinara, a jagnjetina za oko 900 dinara za kilogram.

Radno vreme pijaca za praznik

Beogradske zelene pijace u subotu, 7. januara, neće raditi, dok će u petak, na Badnji dan, raditi uobičajeno.

Pijace "Zemun", "Banovo brdo", "Bele vode" i "Dušanovac" 7. januara radiće skraćeno, od šest do 14 časova.

Otvoreni tržni centar - Novi Beograd (popularni "Buvljak") 7. januara neće raditi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike