Od sutra više cene u svim zonama u Beogradu: Evo koliko ćete morati da izdvojite za parkiranje na prestoničkim ulicama

03.01.2023

12:01

0

Autor: 24sedam

Za stanare zonskog područja mesečna povlašćena parking karta biće 500 dinara

Od sutra više cene u svim zonama u Beogradu: Evo koliko ćete morati da izdvojite za parkiranje na prestoničkim ulicama
parking - Copyright Profimedia

Od sutra će u Beogradu početi da se primenjuju nove cene na području zonskog parkiranja.

U skladu sa tim, sat parkiranja u crvenoj zoni umesto 56 dinara koštaće 60 dinara, u žutoj zoni 53 dinara umesto dosadašnjih 48 dinara, u zelenoj zoni 45 dinara, a do sada je koštao 41 dinar. Cena sata parkiranja u plavoj zoni je po novom cenovniku 35 dinara, do sada je bila 31 dinar, a višesatna karta će umesto 150 dinara biti 200 dinara.

Za stanare zonskog područja mesečna povlašćena parking karta biće 500 dinara, a za pravna lica sa sedištem u zonama ubuduće će koštati za 5-6 odsto više nego do sada.

U ulicama užeg i šireg centra Beograda, u zonama sa vremenskim ograničenjem, parking se naplaćuje od 7.00 do 21.00 i subotom od 7.00 do 14.00. U crvenoj zoni parkiranje je moguće na 60 minuta, u žutoj 120, a u zelenoj 180 minuta. Posle isteka predviđenog vremena za parkiranje, vozač je dužan da napusti parking-mesto, a u sledećih 30 minuta ne može da plati parkiranje u istoj zoni. U plavoj zoni, odnosno na opštim parkiralištima izvan zoniranog područja, sugrađani mogu da parkiraju vozila onoliko sati koliko to žele.

Pixabay/Tama66
 

Što se tiče garaža i ostalih parkirališta u glavnom gradu, cene su ostale iste, i poslednji put su povećane u julu 2018. godine.

Tako je parkiranje u garažama "Obilićev venac", "Politika", "Donji grad" i "Kapetanija" povećano na 120 dinara po satu, a bilo je 100 dinara. Na "Adi Ciganliji" parkiranje je i dalje 150 dinara na dan.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je poskupljenje parkinga koje na snagu stupa sutra, minimalno kao i sva ostala poskupljenja u Beogradu, te da je ono sa 56 na 60 dinara po satu parkiranja.

On je istakao da će problem parkiranja biti sve veći jer ima sve više vozila. Takođe, dodaje da se rade dve nove garaže, da će u Bulevaru Milutina Milankovića biti urađeno na stotine novih parking mesta na ostrvima između dve trake, a da je Skupština grada donela odluku o tome da i privatna lica mogu da grade i naplaćuje parking što će, smatra, doprineti rešavanju tog problema.

- Za ova tri meseca pokazali smo da ulice mogu da budu rekonstruisane brzo, efikasno i kvalitetno i u skladu sa onima što smo najavili. Radićemo noću, vikendima, leti da bismo izbegli gužve. Građani će na vreme biti informisani gde će se šta raditi, naglasio je Šapić.

Gradonačelnik je najavio da će sledeće godine biti započet projekat interaktivnih tabli u svakom ulazu, gde bi građani bili obavešteni o svemu što se događa u njihovom kraju i gradu. On smatra da će to biti od velike pomoći Beograđanima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike