Zgrada pošte na Savskom trgu izgledaće kao pre II svetskog rata: A u njoj će se nalaziti dve važne institucije!

06.01.2023

09:33

1

Autor: 24sedam

Tu će se nalaziti Dečji muzej Beograda i Pozorište "Boško Buha", čime će konačno biti rešen problem lokacije tog teatra

Zgrada pošte na Savskom trgu izgledaće kao pre II svetskog rata: A u njoj će se nalaziti dve važne institucije!
Zgrada pošte nekad i sad - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Facebook Grupa Arhivski snimci Srbije i Jugoslavije

Zgrada stare pošte na Savskom trgu biće rekostruisana i biće joj vraćena fasada i izgled koji je imala pre Drugog svetskog rata.

Naime, prema rečima potpredsednika Vlade i ministra finansija Siniše Malog, u ovoj zgradi će nakon rekonstrukcije biti smeštene dve veoma važne institucije kulture.

- Tu će se nalaziti Dečji muzej Beograda i Pozorište "Boško Buha", čime će konačno biti rešen problem lokacije tog teatra, a što je bila i velika želja pokojnog glumca Milorada Mandića Mande. Iza te zgrade biće nova državna škola i vrtić. Škola će biti najmodernija u gradu, nastava će biti dvojezična, a imaće i unutrašnji bazen i sportske terene - najavio je Mali.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
Siniša Mali

Istakao je i da će u staroj zgradi železničke stanice biti smešten Istorijski muzuj Srbije.

- Iza zgrade će se nalaziti metro stanica na kojoj će se ukrštati prve dve linije podzemne železnice. Zajedno sa spomenikom Stefanu Nemanji to će upotpuniti ovaj deo Beograda na vodi - rekao je ministar finansija.

Zgrada izgrađena 1929. godine

Pošta Beograd 2, Stara pošta ili Zgrada pošte na Savskom trgu svoj današnji izgled poprimila je tek 1947. godine nakon bombardovanja Jugoslavije u Drugom svetskog ratu.

Ovo velelepno zdanje, stacionirano u Savskoj ulici, izgrađeno je 1929. godine u srpsko-vizantijskom preporodu, po projektu arhitekte Momira Korunovića. 

Fasada zgrade je kombinacija ponirućih i horizontalnih redova prozora, venaca, zabata, okolusa i medaljona, sa u Beogradu retkom ekspresionističkom plastičnom dekoracijom i dinamičnim izgledom. Arhitekta je pored romantičarskih, ekspresicionistički i motivima secesije, dodao svoj lični pečat u vidu rogljastih zabati na krovu. 

Radeći na ovoj zgradi, Korunović je napustio akademsku krutost i simetričnost.

Pošta Beograd 2 je krajem tridesetih bila "najveća na Balkanu", jer je u njoj radilo 700 službenika. 

Uslovi rada su bili teški - stepenice i prostorije se opisuju kao mračni, zaposleni se "ne sećaju kada su radili liftovi", osim jednog lifta teretnjaka. U velikoj dvorani za razvrstavanje pisama "ljudi se ujutro skoro i ne vide" od prašine i disanja, nema dovoljno osoblja, a bilo je učestalo oboljevanje od tuberkuloze.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike