Od Linijskog parka, preko garaže kod "Pinkija", pa sve do "Nikole Tesle": Ovo su najveći projekti u 2022. godini u Beogradu (FOTO)

01.01.2023

08:00

0

Najavljeni su i neki novi projekti, koji bi trebalo da počnu da se realizuju u 2023. godini

Od Linijskog parka, preko garaže kod "Pinkija", pa sve do "Nikole Tesle": Ovo su najveći projekti u 2022. godini u Beogradu (FOTO)
Copyright 24sedam

Tokom 2022. godine mnogo se radilo, građani su neimare mogli da vide na svakom ćošku, pokrenuti su čak i novi projekti, novi načini rada, urađen je veliki broj ulica, a sve za lepši i uređeniji Beograd, kakva i treba da bude jedna evropska metropola. 

Pa tako, nastavljeni su radovi na izgradnji Linijskog parka, koji će se prostirati od Beton hale pa sve do Pančevačkog mosta, a pred kraj godine urađeno je skoro 50 saobraćajnica širom prestonice.

Takođe, najavljeni su i neki novi projekti, koji bi trebalo da počnu da se realizuju u 2023., poput tunela koji će se prostirati od Ekonomskog fakulteta pa sve do Bulevara despota Stefana. 

Linijski park 

Beoinfo
 

Radovi na izgradnji Linijskog parka teku nešto usporenijim tempom od očekivanog, pre svega zbog arheoloških i arhitektonskih istraživanja i radova na zaštiti priobalnih fortifikacija Beogradske tvrđave. Ipak, radovi na prvoj celini su završeni. 

U delu do bastiona Sv. Jakova uređeno je kaskadno šetaliste sa biciklističkom stazom, preostalo je opremanje mobilijarom, a potez bi trebao da poseduje i mobilnu zaštitu od poplava. 

Na delu Linijskog parka od bastiona Sv. Jakova do Kule Nebojše završeni su samo pripremni radovi, a pored planiranog nastavka rečnog šetalista potrebno je revitalizovati bastion Sv. Jakova i pripadajući bedem, kao i mogućnost prezentacije srednjovekovne kule koja se nalazila na njegovom mestu. Tokom izgradnje pruge i nasipa porušen je deo bastiona, pa će se nakon uklanjanja nasipa razmotriti sve mogucnosti obnove ovog utvrđenja, a unutrašnji bedem postaće nova obaloutvrda. Postojeći zidovi biće očišćeni, sanirani u zavisnosti od stepena i vrste oštećenja, te sledi nadziđivanje, kao i izrada završnog venca od opeke i obnova toparnica. Za sve radove na sanaciji arheološkog nasleđa Beogradske tvrđave predviđa se upotreba originalnih materijala i tehnika građenja.

Ukoliko tender bude uspešno okončan, radovi na Beogradskoj tvrđavi u okviru Linijskog parka bi mogli da se očekuju početkom sledeće godine.

Radovi na ovih 4,6 kilometara prostora budućeg Linijskog parka trebalo bi da budu završeni u naredne tri godine. 

Linijski park će se po projektu prostirati od šetališta pored Beton hale ispod Kalemegdana, duž ukinute železničke pruge obalom Save i Dunava, sve do Pančevačkog mosta.

Garaža kod "Pinkija" 

Beoinfo
 

Izgradnja garaže kod SC "Pinki" u Zemunu počela je zvanično u septembru, ali je došlo do izvesnog odlaganja na početku radova, kako bi se završilo izmeštanje toplovoda u Nemanjinoj ulici.

Završetkom svih radova na toplovodu, radovi su zvanično počeli početkom decembra 2022. godine. 

Ugovoreni rok za završetak ovog projekta je januar 2024., međutim, s obzirom da je došlo do kašnjenja u početku radova, malo je verovatno da će ovaj rok biti ispunjen. 

Kada bude završena, planirana javna garaža imaće jednu podzemnu etažu sa 150 parking-mesta na 5.400 kvadrata. 

Automobili će garaži pristupati preko dve bočne interne saobraćajnice, koje su direktno povezane sa Nemanjinom ulicom. Dvostruke rampe za kolski pristup garaži nalaziće u okviru internih saobraćajnica sa obe strane objekta, odnosno ka Poljoprivrednom fakultetu i Zemunskoj gimanziji.

Sava centar 

Promo/Delta Holding
 

Sa oko 100.000 m2 bruto prostora, koncertnom dvoranom i 15 konferencijskih sala, izložbenim i komercijalnim prostorom, Sava centar će nakon rekonstrukcije ponovo biti u stanju da privuče na hiljade turista po događaju. 

Ambiciozni planovi da se ostvari pun sinergijski efekat hotelskih i kongresnih kapaciteta krunisan je kupovinom Sava centra.

Tokom rekonstrukcije biće zamenjeni sva oprema i instalacije u objektu, ali i postavljena nova staklena fasada visoke energetske efikasnosti. Centar će dobiti i potpuno novu komunikacionu opremu i multimedijalne sadržaje, moderne i atraktivne prostore za umrežavanje, manje sale za korporativne skupove i paralelne sesije tokom velikih kongresa... 

24sedam/Goran Sivački
 

Planirana je biznis zona, kao i šoping-zona sa dodatnim sadržajima, a prema sadašnjim procenama, ceo posao rekonstrukcije će dostići vrednost od najmanje 100 miliona evra.

Takođe, u planu je da Sava centar bude otvoren za posetioce početkom 2024. godine. 

Novi kontrolni toranj na aerodromu "Nikola Tesla"

Promo/24sedam/Luka Filipović
 

Nakon 60 godina, beogradski aerodrom i Kontrola letenja će dobiti novi toranj visine 75 metara, sa 120 kvadrata operativne sale na vrhu, gde će biti ugrađena najmodernija oprema. 

Za izgradnju objekta opredeljno je 17 miliona evra, a završetak radova na izgradnji očekuje se tokom ove godine.

Novi toranj jedan je od najvećih u Evropi i predstavlja ponos ne samo Kontrole letenja i vazdušnog sektora, već cele Republike Srbije, kao i Crne Gore, pošto je SMATSA zajednička institucija dveju država.

Zgrada BIGZ-a 

Kompanija "Marera properties" započela je rekonstrukciju jednog od simbola Beograda - zgrade BIGZ-a, a radove će nadgledati Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. 

U ovoj kompaniji su istakli da će od BIGZ-a napraviti reprezentativno zdanje, koje će zadržati sve konture i prepoznatljivost. 

Planirano je da BIGZ, kao savremeni poslovni centar, kompanijama koje budu zainteresovane za zakup, ponudi kombinaciju klasičnih kancelarija različitih veličina i “open space” koncepta, ali i mogućnost da organizacija prostora i dizajn enterijera budu u potpunosti prilagođeni njihovim potrebama i specifičnim zahtevima. 

"Tiršova 2"

24sedam/Lj. S.
 

Pripremni radovi za izgradnju Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2" su pri kraju, a građani bi već tokom proleća 2023. mogli da budu svedoci izgradnje potpuno novog objekta površine 65.000 kvadratnih metara sa garažom koja će imati više od 500 mesta za zaposlene i korisnike bolnice.

Izgradnja "Tiršove 2" predstavlja najveći i najkompleksniji projekat, čija je realizacija počela pre oko godinu dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike