Na proleće počinje gradnja "Tiršove 2": Bolnica će se prostirati na 65.000 kvadratnih metara i imaće mesta za 500 zaposlenih

16.12.2022

10:42

0

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević izjavio je da je u tu zgradu uloženo osam miliona evra od 2016. godine

Na proleće počinje gradnja "Tiršove 2": Bolnica će se prostirati na 65.000 kvadratnih metara i imaće mesta za 500 zaposlenih
Tiršova 2 - Copyright 24sedam/Lj. S.

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević izjavio je da su pripremni radovi za izgradnju Univerzitetske dečije klinike "Tiršova 2" pri kraju i da bi tokom proleća trebalo da počne izgradnja tog, potpuno novog objekta površine 65.000 kvadratnih metara sa garažom koja će imati više od 500 mesta za zaposlene i korisnike bolnice.

- To će biti prelep objekat, pre svega funkcionalan koji je rađen prema najvišim svetskim standardima. Očekujem da će nakon izgradnje tog objekta zdravstvena nega dece u našoj zemlji biti na nivou koji može da poredi sa nivoom zdravstvene nege dece bilo gde u svetu - rekao je Blagojević.

24sedam/Lj. S.
 

On je, gostujući na Pinku, rekao da je izgradnja "Tiršove 2" najveći i najkompleksniji projekat čija je realizacija počela pre oko godinu dana, početkom izvođenja pripremnih radova koji, dodao je, između ostalog podrazumevaju iskop temeljne jame širine 100 metara, dužine 75 i dubine 23 metra.

- Pripremne radove čini i izgradnja pristupne saobraćajnice tako da će se do i od Tiršove ići pravo sa autoputa i to je moguće iz oba smera s obzirom da tu postoji petlja, što je i za hitni prijem u buduću zgradu Univerzitetske dečije klinike jako važno - rekao je Blagojević.

Naveo je da veliki posao urađen i u sadašnjoj dečjoj bolnici u Tiršovoj i podsetio da je posle mnogo vremena obnovljena fasada, urađena potpuna rekonstrukcija celog jednog krila, kao i da je bolnica opremljena potpuno novom opremom.

Blagojević je istakao da je u tu zgradu uloženo osam miliona evra od 2016. godine.

- To je bilo važno bez obzira na to što se gradi potpuno novi objekat iz prostog razloga što je za pripremu i realizaciju projekta novog objekta potrebno prilično vremena i smatrali smo da je neophodno da deci u pristojnim uslovima i na najmodernijoj opremi bude pružena zdravstvena nega dok se čeka izgradnja i opremanje novog objekta - rekao je Blagojević.

24sedam/Lj. S.
 

On očekuje da će u prvoj polovini 2023. godine biti završeni radovi na obnovi bolnice u Vranju.

Naveo je da radovi na opštoj bolnici u Leskovcu treba da počnu u narednim danima, da su radovi na opštoj bolnici u Prokuplju već počeli, a da će tokom januara krenuti i radovi na bolnici u Novom Pazaru gde se, kako je rekao, rekonstruiše 17.000 kvadrata i gradi potpuno novih 15.000 kvadrata.

- U Prokuplju se završava objekat započet 90-ih godina koji je, nakon što je započet, napušten. Mi sada završavamo taj posao započet pre 30 godina. To je objekat od oko 30.000 kvadrata gde će biti dograđeno 6.000 kvadrata za potpuno novi operacioni blok - rekao je Blagojević.

Dodao je da je i hirurško-ginekološki blok u Loznici, koji je sada kompletno završen, takođe započet 90-ih godina, pa napušten.

24sedam/Lj. S.
 

- Mi smo nastavili taj posao posle 30 godina, priveli ga kraju i hirurško-ginekološki blok će biti opremljen najmodernijom opremom, a to treba da se dogodi u prvoj polovini 2023. godine - rekao je Blagojević.

Naveo je da je bolnica u Aranđelovcu kompletno rekonstruisana i da se trenutno isporučuju poslednji komadi opreme što će, dodao je, biti završeno do kraja godine.

Blagojević je, između ostalog, naveo da su završene i ambulante u Subotici i Šidu, te dodao da su to potpuno nove ambulante "građene od nule".

Naveo je da projekti kojima upravlja Ministarstvo za javna ulaganja pokrivaju različite sektore - prosveta, kultura, lokalna infrastruktura, sport...ali da će zdravstvo nastaviti da bude prioritet broj jedan tog ministarstva.

- Od vrlo izdašnog budžeta koji je za projekte kojima upravlja ministarstvo predviđen za 2023. godinu, čak 60 odsto je opredeljeno upravo za projekte u sektoru javnog zdravlja - dodao je Blagojević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike