Program "Bajkovito nasleđe - dvorci, princeze, prinčevi i zmajevi" obradovaće beogradske mališane

21.12.2022

09:55

0

Na radionici od 12 do 13 časova u Zavodu, najbajkovitijoj kući na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, deca će se upoznati sa nasleđem prestonice

Program "Bajkovito nasleđe - dvorci, princeze, prinčevi i zmajevi" obradovaće beogradske mališane
Kalemegdan - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U okviru "Beogradske zime", tradicionalne gradske manifestacije pod pokroviteljstvom Grada Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture je priredio za decu zanimljiv program pod nazivom "Bajkovito nasleđe - dvorci, princeze, prinčevi i zmajevi".

Program je planiran za četvrtak, 29. decembar, od 12 do 16 časova.

Na radionici od 12 do 13 časova u Zavodu, najbajkovitijoj kući na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, deca će se upoznati sa nasleđem grada Beograda – dvorcima, princezama, prinčevima i zmajevima. Biće reči o despotu Stefanu Lazareviću, princu i vitezu, pripadniku viteškog reda Zmaja.

Takođe, prikazaće im se slike spomenika kulture koji su nekad bili dvorci u kojima su živeli pravi prinčevi i princeze, kraljevi i kraljice iz naše prošlosti – Konak kneginje Ljubice, Konak kneza Miloša, Stari, Novi i Beli dvor. Najmlađi će saznati nešto više i o srpskim princezama i vladarkama, kneginji Ljubici Obrenović i kraljici Mariji Karađorđević. Na kraju ovog dela organizovaće se digitalni kviz „Beograd znam da čuvam”, koji predstavlja prvu aplikaciju o kulturnom nasleđu Beograda koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Za uspešan rad na radionici deca će kao poklon dobiti bojanku „Nasleđe za decu” Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U saradnji sa Nacionalnom asocijacijom za stare i umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke”, Zavod organizuje od 13 do 14 časova radionicu zanata koji su se koristili u najstarije vreme, na kojoj će deca moći da učestvuju u izradi proizvoda starih zanatlija. Sa njima će biti opančar, korpar, kaligraf i imaće priliku da vide vez i mozaik.

Od 14 do 15 časova, dugogodišnji saradnici i prijatelji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda – dečje pozorište „Pan teatar” odigraće predstavu „Zlatokosina novogodišnja avantura”. Zavod je spremio za decu i novogodišnje paketiće. 

Programu je moguće da prisustvuje tridesetoro dece, a prijave su na imejl [email protected]

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike