Zaboravljena vozila sa parkinga "Parking servisa" završavaju u reciklaži: Postoje tri lokacije za ove automobile, evo gde se nalaze

20.12.2022

18:30

0

Kada je reč o reciklaži napuštenih vozila, stručnjaci ističu da se čak 95 odsto delova sa starog vozila može reciklirati

Zaboravljena vozila sa parkinga "Parking servisa" završavaju u reciklaži: Postoje tri lokacije za ove automobile, evo gde se nalaze
Copyright Pixabay

Veliki broj automobila koje vlasnici zaborave ili jednostavno nemaju novca za njihov otkup završavaju na groblju četvorotočkaša, gde najčešće budu reciklirani

JKP "Parking servis" po nalogu Saobraćajne policije i Komunalne milicije uklanja vozila iz prekršaja i na taj način omogućava nesmetan protok saobraćaja. 

Zakonom je propisano da se preneta vozila čuvaju minimum četiri meseca, odnosno 120 dana. Cena otkupa vozila zavisi od kubikaže i vrste vozila. 

Pixabay
 

U ovoj preduzeću navode da se javi poziv vlasnicima "izgubljenih" vozila objavljuje na sajtu "Parking servisa".

- Ukoliko se vlasnici ne jave po objavljivanju javnog poziva, nepreuzeta vozila se predaju za reciklažu. Godišnje ima nekoliko stotina vozila po koja vlasnici ne dođu ili ih se odreknu. Prilikom preuzimanja vozila vlasnik snosi troškove prenosa i ležarine u skladu sa utvrđenim cenovnikom - objasnili su oni. 

Tri lokacije za "izgubljena" vozila"

Kako su svojevremeno kazali za 24sedam iz "Parking servisa", vozila  za koja je ustanovljeno da se nalaze u saobraćajnom prekršaju, prenose se na tri lokacije u Beogradu: Staro sajmište, Ada Ciganlija i Dunavska. 

- Dok se napuštena vozila, uklonjena po drugim osnovama, prenose na plac u ulici Mileve Marić Ajnštajn, kao i na plac u Brodarskoj ulici, gde se nalaze i vozila iz saobraćajnih nezgoda – navode iz "Parking servisa".

Oni su istakli da na pomenutim lokacijama ima više stotina vozila koja su preneta sa saobraćajnih nezgoda, napuštena ili havarisana. Dok, s druge strane, kako ističu, manji je broj vozila, koja su uklonjena po nalogu nadležnih organa kao nepropisno parkirana.

95 odsto delova može da se reciklira 

Pixabay
 

Kada je reč o reciklaži napuštenih vozila, stručnjaci ističu da se čak 95 odsto delova sa starog vozila može reciklirati.

Prvo se izdvajaju delovi koji su neoštećeni i koji se mogu ponovo reciklirati. Zatim, skida se akumulator, katalizator, električni delovi, uljni filteri, olovni delovi, elektronika.

Potom se skidaju točkovi, staklene površine, odvajaju se plastični delovi...

Kada se u otkupnim centrima sakupi veći broj vozila, šalju se kamioni sa presama koje automobil sabijaju i prave kvadar dimenzija 100 sa 40 sa 60 centimetara. 

Sledeća "stanica" u reciklaži je "šreder" - u ovoj mašini se od metala odvajaju plastika, staklo, gumeni dihtunzi, platno, a skida čak i farbu sa vozila. 

U roku od jednog minuta, od četvorotočkaša se dobijaju kocke čistog metala veličine desetak centimetara.

Samo u jednom slučaju se prenos ne plaća

JKP "Parking servis"
 

Ukoliko je vozilo izmešteno i preneto “paukom”, na zahtev neke komunalne službe ili zbog održavanja neke manifestacije, obaveštenje na kojoj se lokaciji trenutno nalazi korisnici mogu dobiti putem telefona 011/3035-400.

- Vlasnici ovih vozila ne plaćaju nikakve troškove prenosa  -naglašavaju u “Parking servisu”.

Informacije o lokaciji na kojoj se nalazi vozilo, koje je zatečeno u prekršaju, korisnici mogu dobiti unošenjem broja registarske oznake na naslovnoj strani internet prezentacije “Parking servisa” na www.parking-servis.co.rs ili putem telefona 011/3035-400.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike