Šapić: Biciklistička trka Beograd - Banja Luka spaja gradove s jedne i druge strane Drine

20.12.2022

13:16

0

Kao što sam mnogo puta govorio, srpski narod mora međusobno da se podržava i pomaže u svim društvenim sferama - rekao je prvi čovek grada

Šapić: Biciklistička trka Beograd - Banja Luka spaja gradove s jedne i druge strane Drine
Aleksandar Šapić - Copyright Grad Beograd

Sedamnaesta biciklistička trka Beograd - Banja Luka postala je tradicionalna i od male trke prerasla u veoma značajnu manifestaciju koja traje četiri dana, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

On je ovom prilikom u Starom dvoru ugostio zamenika gradonačelnika Prijedora Žarka Kovačevića, direktora trke Vladimira Kuvalju, državnog sekretara u Ministarstvu omladine i sporta Marka Kešelja i pomoćnika ministra sporta Republike Srpske Marija Đurana.

- Predviđeno je da u trci učestvuju predstavnici 25 zemalja. Beograd i Banja Luka su zahvaljujući ovoj trci spojili mnoge gradove u Srbiji i Republici Srpskoj. Pored sportskog aspekta ima i politički i turistički, sociološki, privredni i svaki drugi aspekt, jer bez obzira što živimo u različitim državama mi smo isti narod. Kao što sam mnogo puta govorio, srpski narod mora međusobno da se podržava i pomaže u svim društvenim sferama - rekao je Šapić.

Gradonačelnik je precizirao da su sredstva koja je Beograd izdvojio za trku ove godine duplirana.

- Želim organizatorima trke da ona nastavi da raste, da u njoj bude što više gradova s jedne i druge strane Drine, a simbolika prelaženja granice bez zaustavljanja pokazuje kako se mi osećamo i kako treba jedni druge da doživljavamo - naglasio je gradonačelnik.
Šapić je najavio i buduće intenzivnije povezivanje klubova iz raznih sportova, te da će biti organizovane slične manifestacije.

Direktor trke Vladimir Kuvalja istakao je da trka Beograd - Banja Luka ima svoju simboliku u svakom pogledu, od sportskog, političkog, ekonomskog, ona spaja, a ne razdvaja.

- Granični prelaz se otvara i više od 150 biciklista iz 25 zemalja ga prelaze bez zaustavljanja. Beograd je od početka bio partner ove trke i zajedno sa Banjalukom i drugim gradovima prati ovaj događaj. Sedamnaesta trka će startovati 20. aprila iz Beograda preko Obrenovca do Bijeljine. Iz Bijeljine trka ide prema Vlasenici, a onda iz Doboja prema Prijedoru i poslednja etapa završava u Banjaluci. Trka prolazi kroz18 gradova - rekao je Kuvalja.

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Marko Kešelj ponovio je da ova trka ime jednu emotivnu notu jer spaja Srbiju i Republiku Srpsku i dodao da takva akcija imati i ubuduće svaku podršku Ministarstva sporta.

Pomoćnik ministra sporta Republike Srpske, Mario Đuran je naglasio da se pravi značaj trke ogleda u saradnji sportista, sportskih radnika, sportskih klubova i lokalnih zajednica, a  zamenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević je istakao da je ova trka u poslednje dve godine postala jedan od dva najveća sportska događaja u ovom gradu. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike