Direktor drži školu pod ključem, a deca se smrzavaju napolju: Roditelji imaju samo jednu opciju!

14.12.2022

18:30

1

Jasna Janković, predsednica Unije sidnikata prosvetnih radnika Srbije, za 24sedam je kazala da roditelji imaju apsolutno pravo da saznaju zbog čega je direktor doneo takvu odluku

Direktor drži školu pod ključem, a deca se smrzavaju napolju: Roditelji imaju samo jednu opciju!
Učionica/Ilustracija - Copyright Tanjug/Christophe Gateau/dpa via AP

Vest da đaci Osnovne škole "Ljuba Nenadović", koja se nalazi u Žarkovu, ne smeju da uđu u ovu obrazovnu ustanovu pre zvuka zvona za početak nastave, poprilično je uznemirila roditelje, koji se pitaju na osnovu čega je direktor doneo tu odluku.

Video-snimak dece koja čekaju na zvuk školskog zvona objavljen je na društvenoj mreži Instagram. 

printscreen/instagram/serbialive_beograd
 

- U četvrtak, po pljusku, direktor OŠ "Ljuba Nenadović” u Žarkovu zabranio je da se deca puste u školu dok ne zvoni (pet minuta pre početka nastave). U ponedeljak je dozvolio da deca uđu u hol škole, da se ne smrzavaju, jer smo se mi, roditelji, žalili. Ali već juče je opet rešio da drži decu po onoj hladnoći do zvona napolju - požalio se jedan roditelj. 

Savet roditelja jedina opcija 

Prema rečima Jasne Janković, predsednice Unije sidnikata prosvetnih radnika Srbije, jedina stvar koju bi roditelji trebalo da urade u ovakvoj situaciji jeste da sazovu Savet roditelja.

- Mene najviše čude roditelji koji ne znaju svoja prava, jer preko Saveta roditelja mogu da utiču na svaku odluku direktora. Savet roditelja čini po jedan roditelj iz svakog odeljenja određene škole, bez obzira na to da li je ona osnovna ili srednja, i on može i trebalo bi da aminuje sve veće i bitnije odluke kada su u pitanju deca - objasnila je Jankovićeva za 24sedam

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

Naša sagovornica je istakla da ne vidi ni jedan mogući razlog zbog čega bi se škole držale pod ključem, sve dok se ne oglasi zvono za početak prvog časa. 

- Mi učimo đake da dolaze barem 15 minuta ranije u školu, kako bi na vreme stigli da se raspreme i pripreme za prvi čas. Stvarno mi nije jasno zbog čega bi neko doneo ovakvu odluku - dodala je ona. 

Jankovićeva je za 24sedam zaključila da roditelji imaju apsolutno pravo da saznaju zbog čega je direktor doneo takvu odluku i ponovila da jedino što mogu da urade jeste da sazovu Savet roditelja.

Reporteri 24sedam pokušali su da stupe u kontakt sa spornom školom u Žarkovu, međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da dobijemo nikoga na telefon.

Slična situacija i u rakovičkoj školi 

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

Slična situacija je i u rakovičkoj Osnovnoj školi "Nikola Tesla", gde se čak i učionice zaključavaju za vreme odmora. 

- Obrazovna ustanova koju pohađa moja ćerka (12) već nekoliko godina zaključava ulazna vrata i ne pušta učenike da uđu u školu sve dok ne zvoni za početak časa. Kada je išla u prvi razred, i kada sam je ostavljala oko pola sata ranije ispred škole kako bih stigla na posao, govorila sam joj da zamoli nastavnike da je puste unutra, jer bi obično bila sama ispred ili bi čekala na zvono sa još dvoje-troje dece. Nekad bi je pustili, nekad ne. Međutim, svaki put kada je bio veći broj dece ispred škole, nastavnici nisu otvarali vrata - požalila se za 24sedam majka čije dete pohađa OŠ "Nikola Tesla". 

Takođe, kako ističe, ista situacija se dešava i danas, kada njeno dete ide u šesti razred.

Da stvar bude još gora, dodaje ova majka, nastavnici zaključavaju i vrata od učionica za vreme odmora. 

- Jednom prilikom sam pitala učiteljicu zbog čega deca ne mogu ranije da uđu u školu i zašto se zaključavaju učionice, na šta mi je odgovorila da je to odluka direktora - zaključila je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike