Nema ništa od rušenja i izmeštanja Starog savskog mosta: Nova spojnica preko Save gradiće se na konstrukciji sadašnjeg prelaza!

12.12.2022

18:30

0

Činjenica je da Beogradu nedostaju mostovi, međutim, ako se nadogradi postojeći most, a ne urade se pristupne saobraćajnice, ništa nismo postigli, kaže za 24sedam stručnjak za bezbednost u saobraćaju Milan Vujanić

Nema ništa od rušenja i izmeštanja Starog savskog mosta: Nova spojnica preko Save gradiće se na konstrukciji sadašnjeg prelaza!
Stari savski most - Copyright Profimedia

Stari savski most će ipak "preživeti" i ostaće na svom mestu, a nova spojnica starog i novog dela Beograda gradiće se na konstrukciji sadašnjeg mosta.

Iako je prvobitno bilo reči o tome da će biti porušen, od te zamisli se odustalo, pa je 2019. godine odlučeno da bude izmešten u park "Ušće", dok bi njegovo mesto zauzeo moderniji most. 

Ova ideja bila je aktuelna sve do pre nekoliko dana, kada je gradski menadžer Miroslav Čučković najavio da neće biti rušenja niti izmeštanja mosta, već će biti nadograđen, poput Brankovog.

Profimedia
 

Kako je za 24sedam istakao Milan Vujanić, stručnjak za bezbednost u saobraćaju, dogradnja postojećeg mosta je dobra ideja, ali njegova uloga će biti potpuna tek kada budu urađene i pristupne saobraćajnice.

- Činjenica je da Beogradu nedostaju mostovi, međutim, ako se nadogradi postojeći most a ne urade se pristupne saobraćajnice, ništa nismo postigli - naveo je on.

Vujanić je objasnio da je proces izgradnje pristupnih saobraćajnica za Stari savski most, sa novobeogradske strane, jednostavan, dok će veći problem za neimare predstavljati strana Beograda kod Ekonomskog fakulteta.

Stručnjak za bezbednost u saobraćaju je za 24sedam istakao da ukoliko Grad ne izgradi tunel, koji bi prema najavama trebalo da ide od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana, Karađorđeva ulica i čitav potez kod nekadašnje Železničke stanice biće preopterećeni.

Printscreen/YouTube
Milan Vujanić

Nema prostora za novi most

Gradski menadžer Beograda Miroslav Čučković istakao je da neće biti rušenja Starog savskog mosta, već obnove.

- Delovi sadašnjeg mosta su delovi buduće konstrukcije proširenog kapaciteta koji će biti dupli - rekao je Čučković.

Istakao je da će se suštinski dobiti na proširenim stubovima postojećeg mosta dva blizanca, slično kao i u slučaju Brankovog mosta.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

- U vreme kada je pravljen Brankov most, starom mostu prilepljen je ovaj koji ima dupli kapacitet, i to će se desiti i u ovom delu Beograda - kaže gradski menadžer. 

Navodi da nije moguće da se novi most napravi sa leve ili desne strane starog.

- Pre svega zato što u Bloku 18 imamo izgradnju metroa. U Bloku 18 je predviđena jedna stanica, a ispod Save tunelska cev koja izlazi kod Spomenika Stefanu Nemanji i nastavlja ka Slaviji - rekao je Čučković.

Sami prilazi, dodao je, sa Novog Beograda će dolaziti ka mostu na kvalitetniji način.

- Jednim kružnim tokom će pretpristupna saobraćajnica biti definisana - zaključio je Čučković.

Učitelj brži od vatre!

Pod kišom metaka 20. oktobra 1944. godine, hrabri učitelj Miladin Zarić uspeo je da preseče detonatorsku žicu i tako spreči nemačkog okupatora i spase Stari savski most u Beogradu.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Tog jutra Nemci su minirali Stari savski most, a učitelj je sa svog prozora primetio šta smeraju. Hitro je istrčao na ulicu, naišao na grupu vojnika Crvene armije i s njima krenuo ka mostu, na koji se, ipak, popeo sam, jer je jedino on znao gde je detonator.

Na mostu su se u tom trenutku nalazili Nemci, koji su pucali na sovjetske vojnike, a ovi na njih. Kuršumi su fijukali na sve strane. Bela žica, koja je povezivala dinamit i detonator, bila je postavljena čitavom dužinom. Zarić je primetio ašov pored jednog mrtvog nemačkog vojnika i njime prekinuo fitilj koji je već bio zapaljen.

Za svoje zasluge, Zarić je dobio veći broj jugoslovenskih i stranih odlikovanja i drugih priznanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike