Hoće li rušiti stari Savski most? Šapić kaže da je projekat gotov, čeka se na tunel!

08.09.2022

17:30

0

Tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana biće dugačak između 1,8 i dva kilometra

Hoće li rušiti stari Savski most? Šapić kaže da je projekat gotov, čeka se na tunel!
Panorama Beograda - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Stari savski most će u narednom periodu biti izmešten i na njegovom mestu će nići nov most, a kako je za 24sedam istakao gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, projekat za most je praktično već završen, ali se čeka završetak projekta tunela koji bi trebalo da ide od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana.

- Smatrao sam da projekat Starog savskog mosta neće biti potpun ukoliko ga ne bude pratio projekat tunela, koji je izuzetno kompleksan. Sada upravo radimo na projektnoj dokumentaciji i na ubrzavanju tog projekta kako bi se približio Starom savskom mostu - objašnjava Šapić.

Kako kaže, paralelno sa ovim projektom, radiće se i veliki projekat izgradnje novobeogradske petlje i povezivanje Bulevara Nikole Tesle sa ulicom Vladimira Popovića. 

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- To će ustvari biti jedan veliki projekat. Očekujem da ćemo u sledećih godinu dana ovaj projekat tunela približiti Starom savskom mostu i da će sve biti spremno da otpočnu radovi. Ima tu puno eksproprijacije. Optimista sam i mislim da će to biti projekat koji će najviše promeniti sliku Beograda u poslednjih 20 godina zato što će građani biti u mogućnosti da sa dva najdalja dela grada stignu u roku od nekoliko minuta - ističe Šapić za 24sedam.

Kako kaže, tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana biće dugačak između 1,8 i dva kilometra.

24sedam/Goran Sivački
 

- Rasteretiće gužvu u saobraćaju za nekih 14 odsto, smanjiće zagađenje za 12 odsto i povezaće Novi Beograd sa levom obalom Dunava, Višnjičkom Banjom i Karaburmom. Mislim da je izuzetno važno da ubrzamo projekat tunela i ako bude sve u redu i ne iskoče neki neplanirani problemi, a ja se nadam da neće, verujem da za par godina to može da bude gotovo i da će tog trenutka saobraćajna slika Beograda biti potpuno drugačija. Paralelno, za tih par godina bi trebalo i metro da bude u poodmakloj fazi. Veliki sam optimista po pitanju razvoja saobraćajne infrastrukture grada Beograda - zaključio je gradonačelnik za 24sedam.

Kako će novi most izgledati?

Četiri automobilske i dve tramvajske trake, biciklističke i pešačke staze - ovako bi trebalo da izgleda Novi savski most, koji bi trebalo da rastereti Brankov most i Gazelu.

Promo/Grad Beograd
 

- Stari savski most danas zaobilaze i biciklisti, jer i oni tu nisu sigurni. Da ne govorim o automobilima. Taj stari most treba da ima četiri trake, biciklističku stazu i tramvajske šine - istakao je nedavno Šapić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike