Da li će Stari savski most biti srušen ili izmešten? Bilo šta da se desi, važno da će Sava biti premošćena novim mostom! (FOTO)

30.11.2022

18:45

0

Priča o njegovom premeštanju pokrenuta je još 2019. godine, kada je prvobitan plan bio da ga grad izmesti u park "Ušće", dok bi njegovo mesto zauzeo moderniji most

Da li će Stari savski most biti srušen ili izmešten? Bilo šta da se desi, važno da će Sava biti premošćena novim mostom! (FOTO)
Izgled starog (gore) i novog (dole) Savskog mosta - Copyright Beoinfo

Sudbinu Starog savskog mosta danas je aktuelizovao gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, koji je rekao da je Vlada Republike Srbije izdvojila određena novčana sredstva za gradnju nove, savremenije spone između Novog Beograda i Savskog venca. 

Ono što zanima veliki broj građana jeste da li će Stari savski most, koji je preživeo Drugi svetski rat, biti srušen ili ne!?

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Priča o njegovom premeštanju pokrenuta je još 2019. godine, kada je prvobitni plan bio da bude izmešten u park "Ušće", dok bi njegovo mesto zauzeo moderniji most. 

Još uvek nije ozvaničeno da li će biti premešten ili ipak srušen, ali jedina stvar koja je izvesna jeste da će Beograđani dobiti savremeniju sponu ka Novom Beogradu. 

Izgled kakav dolikuje savremenom Beogradu

Promo/Grad Beograd
 

To je potvrdio i gradonačelnik Šapić koji je rekao da izgled Starog savskog mosta ne odgovara savremenom izgledu Beogradu, kao i da je to jedan od razloga zbog čega će biti srušen. 

Na njegovo mesto dolazi Novi savski most, koji bi trebalo da ima četiri trake, ali i pešačko-biciklističku stazu. 

Takođe, u planu je i rekonstrukcija dvokolosečne tramvajske pruge u dužini od 500 metara. 

Petlja kod Ušća

Profimedia
 

Osim novog most preko Save, grad će izgraditi i petlju kod stare fabrike "Minel".

- Novi savski most uslovljava i neke stvari na Novom Beogradu. Tom prilikom podužićemo Bulevar Zorana Đinđića i očistićemo staru fabriku “Minel”, gde je planirano da se napravi petlja koja će rasteretiti gužvu kod Ušća i koja će se nadovezati na Novi savski most - otkrio je Šapić. 

Učitelj brži od vatre!

Tanjug/Sava Radovanović
 

Pod kišom metaka 20. oktobra 1944. godine, hrabri učitelj Miladin Zarić uspeo je da preseče detonatorsku žicu i tako spreči nemačkog okupatora i spasi Stari savski most u Beogradu.

Tog jutra Nemci su minirali Stari savski most, a učitelj je sa svog prozora primetio šta smeraju. Hitro je istrčao na ulicu, naišao na grupu vojnika Crvene armije i s njima krenuo ka mostu, na koji se, ipak, popeo sam jer je jedino on znao gde je detonator.

Na mostu su se u tom trenutku nalazili Nemci, koji su pucali na sovjetske vojnike, a ovi na njih. Kuršumi su fijukali na sve strane. Bela žica, koja je povezivala dinamit i detonator, bila je postavljena čitavom dužinom. Zarić je primetio ašov pored jednog mrtvog nemačkog vojnika i njime prekinuo fitilj koji je već bio zapaljen.

Za svoje zasluge, Zarić je dobio veći broj jugoslovenskih i stranih odlikovanja i drugih priznanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike