Svi znaju za "krug dvojke", ali retko ko za "krug tridesetšestice": Kuda prolazi ova beogradska linija javnog prevoza?

30.04.2022

17:30

0

Dok popularna "dvojka" omeđuje strogi centar grada, linija 36 "graniči" neke od najvažnijih beogradskih saobraćajnih čvorišta koja dalje vode ka drugim delovima grada

Svi znaju za "krug dvojke", ali retko ko za "krug tridesetšestice": Kuda prolazi ova beogradska linija javnog prevoza?
Autobus - Copyright S.M.S./ATAImages

Širi centar prestonice kroz koji prolazi tramvaj broj dva, među Beograđanima je poznat pod terminom "krug dvojke". Ovaj naziv predstavlja teritoriju koju zatvara kružna pruga tramvaja broj dva i predstavlja kulturno istorijsko jezgro grada.

Međutim, "krug dvojke" nije jedini krug gradskog prevoza koji simbolično "graniči" čitav jedan deo grada.

U pitanju je linija 36, koja svoju rutu počinje i završava kod Glavne železničke stanice Prokop.

Printscreen/planplus
 

Dok popularna "dvojka" omeđuje strogi centar grada, linija 36 "graniči" neke od najvažnijih beogradskih saobraćajnih čvorišta koja dalje vode ka drugim delovima grada.

Otprilike je dužine kao i dvojka, a sa njom se poklapa samo duž Nemanjine ulice. Tako će putnici koji se voze "tridesetšesticom" proći Mostarsku petlju, kao i kružni tok Slavija.

Ali, da se vratimo na početak i prvu stanicu ove gradske linije.

Polazak je sa stanice Prokop, a autobus potom ide Bulevarom kneza Aleksandra Karađorđevića i spušta se ka Mostarskoj petlji. 

Nakon Mostara, linija prolazi Savskom ulicom i stiže do Savskog trga. Tu ulazi u Nemanjinu ulicu, i to zajedno sa dvojkom.

Nemanjinom ulicom se penje do Slavije, koja je jedna od glavnih gradskih presedačkih tačaka. To je ujedno zajednička stanica i dvojci i tridesetšestici, ali se one tu razilaze.

Linija 36 potom nastavlja ka Hramu svetog Save, pa dalje na Autokomandu, još jednu veoma važnu presedačku tačku.

Potom se penje uz ulicu dr Milutina Ivkovića nazad ka Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, i skreće u ulicu Dragana Mancea. To je pretposlednja stanica, nakon koje putnici stižu do Prokopa.

Na 20 minuta

Ova linija je glavni prevoz do stanice Prokop i nedavno je pojačana - u svakom smeru ide na 20 minuta, što znači da zbirno, u oba smera, sa Prokopa na svakih 10 minuta polazi po jedno vozilo na liniji 36. 

Printcsreen/RTS
 

Možda ova ruta nikada neće u budućnosti postati nekakav prestižan "krug tridesetšestice", ali da su unutar te trase sve važniji delovi Beograda, to je potpuno jasno.

VOŽNJA POLA SATA

Trasu od "Prokopa", preko Autokomande, Slavije, Nemanjine, Glavne železničke stanice, Savske, Mostara i ponovo do "Prokopa", posle 14 stanica, autobus GSP pređe za 30 - 35 minuta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike