Od rajskog vrta do urbane lokacije: Sve više mladih parova kupuje stanove u ovom beogradskom naselju

02.08.2021

07:09 >> 12:36

0

Osim cene i relativne blizine gradu, ono što dodatno privlače mlade porodice jeste pristup šumi i parkovima

Od rajskog vrta do urbane lokacije: Sve više mladih parova kupuje stanove u ovom beogradskom naselju
Copyright Printscreen/Google maps

Deo Beograda koji u poslednje vreme privlači sve više mladih porodica, ali i studenata, nalazi se nadomak centra grada i glavnih prestoničkih ulica.

Naime, u pitanju je jedno od popularnih naselja – Mirijevo, koje je za kratak vremenski period postao veliko gradilište, te se na svakom ćošku mogu videti procesi nicanja novih zgrada.

Dobra povezanost sa centrom grada

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Pored dobre povezanosti sa srcem grada, ali i šire – tuda saobraćaju autobusi linija 20, 27, 27E, 46, kao i minibus E6 – ovo naselje svojim stanarima pruža i mir od gradske vreve i veliki broj zelenih oaza.

Baš zbog svega toga, sve više investitora svoje majstore i mašine dovodi u ovo naselje, te se iz dana u dan sve više ulaže u infrastrukturu, ali i modernizaciju samog Mirijeva.

Printscreen/YouTube

Naselje u blizini Zvezdarske šume, Mirijevo 2, takođe je postalo popularno u poslednje vreme, ali je i zadržalo stariji izgled, te pored višespratnica, tu i dalje opstaju porodične kuće i niže zgrade.

Koliko košta kvadrat?

Printscreen/YouTube

Prema podacima sajta Nekretnine, u ovoj opštini prosečna cena kvadrata (u koju spada i starogradnja i novogradnja) u poslednjih mesec dana porasla je 2,09 odsto i trenutno se kvadrat kreće oko 1.175 evra u proseku.

Pročitajte još

To znači da je stan od 50 m2 moguće kupiti za nešto manje od 60.000 evra. Ipak, sama cena zavisi i od toga da li je reč o visokom prizemlju, prvom ili nekom višem spratu. Naravno, što je viši sprat to je i veća cena kvadrata.

Osim cene i relativne blizine gradu, ono što dodatno privlači mlade porodice jeste pristup šumi i parkovima koji se nalaze između zgrada, a koji su idealni za decu i njihovo odrastanje.

Osim toga, ulice su prohodne i terase uređene, što svakako doprinosi boljem izgledu naselja i njegovoj reputaciji.

Selo ili rajski vrt?

Mirijevo je nekada bilo selo, a zanimljivosti oko njegovog naziva građani rado prepričavaju, kao i priče o rajskim vrtovima.

Jedan od najstarijih pisanih podataka važan za ime Mirijevo datira iz turskog perioda. U pitanju su popisi muškog stanovništva jer su oni bili ti koji su plaćali dažbine. Ime može da potiče od turske reči “mirija”, što upravo znači – dažbina.

Printscreen/Google Maps

Moguće je i da ime potiče od stanovništva makedonskog sela Mirovo koje je došlo u ovaj kraj bežeći od Turaka.

Kroz vekove Mirijevo je imalo više imena: Mirine, Miranovac, Mirjevci, Miranje, Milijevo, Milijero, Mirova, Miriova i Miria-Nebel, u vreme kada je bilo čisto nemačko selo.

Takođe, u dokumentu koji potiče iz 1560. godine stoji da je Mirijevo-vakuf (zemljišni posed), naročito zbog dobrih vinograda. Pri opisu sela u 18. veku, čuveni turski putopisac Evlija Čelebija za Mirijevo sa okolinom koristi opis “pravi ružičnjaci i rajski vrtovi.”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike