Otkrivamo novu lokaciju buvljaka! (FOTO)

25.12.2021

09:00

3

Selidba Otvorenog tržnog centra (OTC) predviđena je Nacrtom izmena i dopuna Plana detaljne regulacije za područje privredne zone "Auto-put"

Otkrivamo novu lokaciju buvljaka!  (FOTO)
kvantaš pijaca (7) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Otvoreni tržni centar, u narodu popularniji kao "buvljak", uskoro će dobiti novu lokaciju, tačnije biće stacioniran u neposrednoj blizini Veletržnice iliti Kvantaš pijace.

Iako je njegovo premeštanje najavljeno još krajem 2019, pitanje nove lokacije nedavno su aktuelizovale gradske vlasti rekavši da bi selidba OTC mogla da otpočne već polovinom naredne godine.

Ova informacija nije nimalo obradovala trgovce koji svoje proizvode izlažu na tezgama buvljaka, kao ni sugrađane, koji često znaju da svrate u OTC ne bi li kupili po koju stvar i jeftinije prošli nego da su otišli u bilo koju drugu prodavnicu. 

Takođe, sugrađanima će od Bloka 43, gde se danas nalazi buvljak, do njegove nove lokacije trebati oko sat vremena, ukoliko idu autobusa, a oko pola sata ako su vozači. 

Još jedna loša stvar je ta što do Bežanijske kose ne postoji direktna linija, tako da će građani morati da menjaju tri linije, a neki čak i više, ne bi li došli do nove lokacije OTC. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako bismo proverili praktičnost njegove selidbe, reporteri 24sedam su se uputili ka Bežanijskoj kosi. Automobilom smo se vozili oko 30 minuta, i naravno, upali smo u špic. Dolaskom na poljanu u neposrednoj blizini Kvantaša, a na uglu ulice Marka Čelebonovića, zatekli smo visoku travu i gomilu smeća.  

Nesumnjivo je da će neimari morati dugo da rade na raščišćavanju ovog prostora za budući Otvoreni tržni centar, kao i na ravnjaju poljane, gde će tezge biti postavljene.

Takođe, u blizini Kvantaša postoji autobusko stajalište, na kome staju autobusi koji saobraćaju na linijama 612, 614 i 708.

U blizini budućeg buvljaka ne postoji nikakav supermarket niti trafika, kao nijedan ugostiteljski objekat ili lokal brze hrane.

Nažalost, nakon finalnog premeštanja buvljaka, za njim će ostati samo nostalgija Beograđana, ali i gostiju prestonice, kojima je odlazak u ovaj Otvoreni tržni centar nekada bila nezaobilazna stvar.

7,3 hektara za novi buvljak

Selidba Otvorenog tržnog centra (OTC) predviđena je Nacrtom izmena i dopuna Plana detaljne regulacije za područje privredne zone "Auto-put" za blok između Ulice Marka Čelebonovića, saobraćajnice T6 i novoprojektovane saobraćajnice Nova 1, koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio na javni uvid.

Ovim planom predviđa se da se u okviru predmetnog bloka preispita rešenje definisano Planom detaljne regulacije za područje privredne zone "Auto-put", kako bi se prenamenila zona privrednih delatnosti u zonu komunalnih površina radi izmeštanja Otvorenog tržnog centra iz Bloka 43.

Za buvljak je predviđena površina od 7,3 hektara.

Kako je navedeno, gradska pijaca za trgovinu neprehrambenom i prehrambenom robom imaće plato sa tezgama i nadstrešnicom, kvantašku pijacu za prodaju robe iz kamiona, kao i hale, lokale i administrativni i skladišni prostor u funkciji pijace.

Dozvoljeni sadržaji u okviru budući objekata na buvljaku buvljaka su javne službe, komercijalni sadržaji (trgovina, supermarket i sl.), poslovanje, ugostiteljstvo, rekreacija, uslužne delatnosti (autoperionica i sl.).

Predviđen je i prostor za parkiranje, a na jednom delu parcele moguće je i planiranje podzemnih etaža u više nivoa, verovatno za podzemne garaže.

"Kopernikus" novi vlasnik

Parcela u Bloku 43 u Novom Beogradu prodata je krajem 2019. godine kompaniji "Kopernikus" koja je ovo zemljište kupila za 2,36 milijardi dinara.

Novi vlasnik će na ovoj površini moći da izgradi novi objekat površine oko 65.000 kvadrata, a isprva je bilo reči da će graditi "Kopernikus tower", odnosno najviši soliter u zemlji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike