Lekovi "ispod ruke" opasni po život: Kako su improvizovani buvljaci postali "apoteka" za najsiromašnije

04.08.2021

07:16 >> 07:15

0

Autor: Jovana Vrećo

Neke medikamente preprodavci, prema sopstvenom priznanju, izvuku iz kontejnera, a ima i onih lekova koje nabavljaju po nižim cenama iz okolnih zemalja

Lekovi "ispod ruke" opasni po život: Kako su improvizovani buvljaci postali "apoteka" za najsiromašnije
Copyright 24sedam/ J. V.

Lekovi, od onih za visoki krvni pritisak do onih za lečenje herpesa, mogu se pronaći na improvizovanim buvljacima, kao što je Cvetkova pijaca, a pored štetnih posledica po zdravlje, kako objašnjava farmaceutkinja Jelena Petrović za 24sedam, u nekim slučajevima mogu dovesti i do smrtnog ishoda.

S obzirom na to da lekovi ne smeju da se prodaju van mesta koja su predviđena za to, oni nikako ne bi smeli da budu svima na dohvat ruke, a naročito ne da tako stoje na suncu i temperaturama višim od 30, pa i 35 stepeni.

Pročitajte još:

I dok oni koji ih prodaju pokušavaju samo da “prežive”, drugi često kupuju, jer zbog nemaštine, to su za njih povoljnije cene leka.

Neke medikamente preprodavci, prema sopstvenom priznanju, izvuku iz kontejnera, a ima i onih lekova koje nabavljaju po nižim cenama iz okolnih zemalja.

24sedam/ J. V.

Najveći problem u ovakvoj “nabavci” predstavlja to što se medikamentima sa tezgi ne zna ni poreklo ni kvalitet, a često ni rok trajanja, te su kao takvi, bez nadzora, potencijalno opasni za zdravlje.

Ipak, važno je naglasiti da ovakve preprodaje nisu samo tipične samo za Beograd, već ih ima i u drugim srpskim gradovima.

Nabavka lekova isključivo iz apoteka

Preporuka struke je se lekovi nabavljaju isključivo preko apotekarskih ustanova, rekla je za 24sedam farmaceutkinja Jelena Petrović.

– Prodaja lekova van apoteka, preko interneta, oglasa i na pijacama je nelegalna i opasna po zdravlje. Razlog tome je što se u apotekama nalaze lekovi koje je odobrila Agencija za lekove, čiju je bezbednost, efikasnost i kvalitet procenila- navodi naša sagovornica.

Prema Zakonu o trgovini, na pijacama u Srbiji, pored lekova, ne sme da se prodaje ni akcizna roba, petarde, nafta i naftni derivati.

Pored toga, kako dodaje, lekovi sa tezgi i pijaca su sumnjivog sastava i mogu dovesti do izostanka željenog efekta.

– Mnogo gore, mogu sadržati supstance za koje ne važi delovanje koje piše na kutiji. Zato ovi lekovi mogu imati različite negativne posledice na zdravstveno stanje ljudi koji ih koriste, te tako zbog neefikasnog tretmana mogu dovesti i do produženja trajanja bolesti, pogoršanja ili do razvoja novih patoloških poremećaja – objašnjava farmaceutkinja.

24sedam/ J. V.

Pored neželjenih reakcija, kao što su alergije, kako kaže, zbog štetnih materija koje lekovi sadrže može doći i do tragičnog ishoda odnosno smrti bolesnika.

Naša sagovornica napominje da lekovi zahtevaju posebne uslove.

– Kada se kupuje u apoteci, on je sa sigurnošću nabavljen i čuvan u kontrolisanim uslovima. Kupovina na pijaci pogotovo u letnjim mesecima ne garantuje da su uslovi čuvanja i distribucije ispoštovani, tada usred loših temperaturnih uslova može doći do razlaganja aktivne supstance, posle čega lek neće imati dejstvo, a mogu se stvoriti i neki produkti raspadanja štetni po zdravlje – navodi ona.

Odgovornost na farmaceutima

24sedam/Katarina Mihajlović

Prema rečima dipl. farm. Olivere Gordić, generalne sekretarke Saveza farmaceutskih udruženja Srbije, proizvodnja i promet lekova podleže rigoroznim standardima Dobre proizvođačke, distributivne i apotekarske prakse koji propisuju sve neophodne uslove za proizvodnju i puštanje leka u promet do pacijenta.

Pročitajte još:

– U čitavom lancu snabdevanja od fabrike lekova, veledrogerija do apoteke, zakonsku odgovornost za ispunjenost svih neophodnih uslova ima farmaceut – objašnjava ona za 24sedam.

Kako Gordićeva dodaje, jedino mesto za izdavanje lekova može biti samo apoteka.

– Vrlo je važno da pacijenti budu informisani da je ogroman rizik po zdravlje nabavljati lekove izvan apoteka, ne samo zato što uslovi temperature nisu obezbeđeni za svaki lek po propisanoj deklaraciji te lekovi nisu bezbedni, već zbog rizika zloupotrebe i falsifikovanja lekova. Nadzor nad proizvodnjom i prometom lekova imaju inspekcije Ministarstva zdravlja – zaključila je naša sagovornica.

Kolike su kazne?

24sedam/ J. V.

Za pravno lice koje prodaje lekove suprotno Zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima, kazna je od 300.000 do milion dinara, dok je za fizičko lice koje nezakonito stavlja u promet medikamente od 20.000 do 50.000 dinara.

Instalirajte iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike