Stanovi, hotel, lokali: Kako su prodavane poznate beogradske građevine i šta sve tu nastaje

19.10.2020

15:00 >> 08:16

0

Za više od 84 miliona evra kupci pazarili veći deo Beograđanke”, zgrade Beobanke”, Jugoeksporta” i Depoa”, buvljak”, Marinu Dorćol”...

Stanovi, hotel, lokali: Kako su prodavane poznate beogradske građevine i šta sve tu nastaje
Copyright Befunky

U proteklih nekoliko godina prodat je veliki broj zgrada u prestonici, a poslednja u nizu je „Beograđanka“, koju je po sniženoj ceni kupila firma „Marera propertis”. Neki od tih objekata, prodatih za više od 84 miliona evra (ukupno), biće renovirani, dok će na pojedinim lokacijama biti izgrađeni stambeno-poslovni kompleksi.

Naime, veći deo Palate „Beograd“ prodat je 10. septembra za 16,5 miliona evra, koliko je iznosila početna cena na drugom javnom nadmetanju. Novi vlasnik je firma „MMP New project” d.o.o., koja je ujedno i jedina koja je bila zainteresovana za tu zgradu.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Početna cena jedne od najprepoznatljivijih zgrada u prestonici, koja je podignuta 1974. godine za vreme mandata gradonačelnika Branka Pešića, a po projektu arhitekte, njegovog imenjaka i prezimenjaka, iznosila je 20,5 miliona evra, međutim, tada nije bilo zainteresovanih strana.

Beobanka

Beobanka, Foto: Printscreen/Google Maps

Zgrada bivše „Beobanke“ na Zelenom vencu prodata je pre četiri godine, na šestom tenderu, za 4,25 miliona evra nemačkoj kompaniji „Štatverk“, iz Štutgarta. Rekonstrukcija ovog pozamašnog objekta još nije počela. Inače, kompanija “Štatverk” u svom portfoliju navodi da se bavi prenamenom nekadašnjih fabrika i skladišta u stambene i poslovne prostore, zadržavajući sam karakter građevine. To nose i u samom imenu kompanije, koji u prevodu na srpski znači – „umesto fabrike“.

Jugoeksport

Zgrada Jugoeksporta, Foto: Printscreen/Google Maps

Nakon 10 godina i 18 pokušaja, zgrada „Jugoeksporta“ u Kolarčevoj ulici prodata je pre gotovo četiri godine Petru Matijeviću, vlasniku Mesne industrije „Matijević“, za 7,3 miliona evra, što je gotovo tri puta manje od iznosa na koji je procenjena. Danas, rekonstruisana zgrada „Jugoeksporta“, koja je sazidana 1932. prema projektu Matije Bleha, predstavlja hotel “Centar no. 1” sa četiri zvezdice.

Depo

Depo Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Zgrada „Depoa“, na Bulevaru kralja Aleksandra, u kojoj se nalazio tržni centar, izgorela je u požaru 2014. godine. Nakon ove nesreće, postojao je plan da „Depo“ vaskrsne u muzej, umetničke i zanatske ateljee, što je podržao i Zavod za zaštitu spomenika kulture, međutim, od toga ništa nije bilo. Na javnom nadmetanju u oktobru 2017. firma „BKA divelopment” pazarila je „Depo”, odnosno domogla se, praktično, 43 ara – 4.316 kvadratnih metara placa, tako što je ponudila 4,15 miliona evra, odnosno 71.380 evra više od početne cene. Prema planu detaljne regulacije, na prostoru od 1,2 hektara oivičenog Bulevarom kralja Aleksandra, Sinđelićevom, Niškom i Sredačkom ulicom biće izgrađeni stanovi i lokali.

Buvljak

Buvljak, Foto: Printscreen/Google Maps

Otvoreni tržni centar, poznatiji kao novobeogradski „buvljak”, koji je već 25 godina stacioniran na uglu ulica Jurija Gagarina i Antifašističke borbe u Bloku 43, prodat je za 20 miliona evra firmi „Kopernikus“, koja je vlasnik TV Prva i O2. Novi vlasnik je najavio izgradnju najmodernijeg i najvećeg poslovnog kompleksa u zemlji i regionu, međutim, iseljavanje buvljaka se odlaže iz godine u godinu.

Marina Dorćol

Marina Dorćol, Foto: Printscreen/Youtube

Zemljište na najprimamljivijoj lokaciji, „Marina Dorćol“, prodato je prošle godine za 3,861 milijardu dinara na javnom nadmetanju u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju. Na licitaciji je učestvovao jedan investitor, firma „MD Investment”, koji je za lokaciju od četiri hektara dao ponudu po početnoj procenjenoj tržišnoj vrednosti zemljišta. Obaveza investitora biće da rekonstruiše kran stare centrale i crpnu stanicu, kao i da uredi privezište za čamce, koje će potom predati Gradu Beogradu. Investitor je najavio gradnju stambeno-poslovnog kompleksa, a otvaranje gradilišta predviđeno je za proleće 2021. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike