Sinonim utamničenja i ropstva: Otkrivamo kada će najmračnija kapija Kalemegdana osvanuti u novom ruhu! (FOTO)

27.08.2022

08:00

0

Prema rečima zaposlenih u JP "Beogradska tvrđava", reč je o veoma obimnim, ali značajnim radovima

Sinonim utamničenja i ropstva: Otkrivamo kada će najmračnija kapija Kalemegdana osvanuti u novom ruhu! (FOTO)
0-02-05-6633c74e235cc30026a2bab29e389c958e10ac427e4e9500ac2cbc4277837af8_fcc8aa99fcd8ed71 - Copyright 24sedam

Mesto na Kalemegdanu na kojem su se nekada vodile velike bitke između Mađara, Turaka, Austrijanaca i Srba, a koje odoleva zubu vreme već skoro šest vekova, naredne godine bi trebalo da dobije novo ruho.

U pitanju je Zindan kapija, na kojoj se od kraja prošle godine izvode restauratorsko-konzervatorski radovi i radovi na revitalizaciji prostora prema projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Prema rečima zaposlenih u JP "Beogradska tvrđava", reč je o veoma obimnim, ali značajnim radovima, te je završetak restauratorsko-konzervatorskih radova na Zindan kapiji planiran za kraj 2023. godine.

- Restauratorski radovi obuhvataju radove na urušenom svodu prolaza kapije kako bi se sprečilo dalje propadanje ovog prostora. Radi smanjenja prodora vlage u objekte, kao i u zidove crkve Ružice, radi se sanacija gornjih površina svih svodova, uz radove na odvodu i drenaži vode - objasnili su za 24sedam iz ovog javnog preduzeća. 

Osim uređene Zindan kapije, naši sagovornici kažu da se nakon završetka radova planira i otvaranje novog prostora sa ciljem promocije kulturnih i umetničkih vrednosti.

Iz nadležnog preduzeća ističu da u samom procesu restauracije nema upotrebe mašina. 

- Ovo je klasičan metod rada od pamtiveka, odnosno majstori ručno izvode radove na Zindan kapiji koja je sagrađena u 15. veku - podvukli su za 24sedam u JP "Beogradska tvrđava".

Izvođač radova je građevinska firma KOTO d.o.o., a finansijska sredstva za građevinske radove na Zindan kapiji obezbeđena su iz budžeta grada Beograda i ukupna vrednost predviđena projektom iznosi 120 miliona dinara.

Sinonim utamničenja i ropstva

Zindan kapija predstavlja jednu od mnogobrojnih na Beogradskoj tvrđavi, koja je izgrađena sredinom 15. veka. 

Ona je u celini izgrađena sa susednim fortifikacijama, kao srednja kapija u pravcu Dunava, a povezana je sa Despotovom kapijom (iznutra) i Leopoldovom kapijom (spolja). 

Karakteristična je po tome što se nalazi između dve okrugle kule, koje je čine najpoznatijom i najupečatljivijom kapijom Beogradske tvrđave, kako zbog zvučnog imena, tako i zbog karakterističnog izgleda.

Na osnovu dosadašnjih arheoloških istraživanja utvrđeno je da su postojale četiri faze u kojima je Zindan kapija preživela velike izmene.

Prvobitno građena kao fortifikacioni sistem u 15. veku, na prelazu s hladnog na vatreno oružje, u 18. veku je izgubila odbrambenu funkciju i korišćena je kao mračni zatvor. 

Zato se njen naziv koristi kao sinonim nekadašnjeg utamničenja i ropstva u vreme vladavine Osmanlija. Naziv Zindan kapija dobila je u 18. veku, kada su je Osmanlije koristile kao tamnicu (tur. zindan), po čemu je i nazvana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike