Šta se krije iza figure žene sa telom obezglavljenog muškarca u rukama koja je Pobednikova druga polovina?

12.06.2022

08:00

0

Skulpturu odlikuju oštre, jake i upečatljive crte lica

Šta se krije iza figure žene sa telom obezglavljenog muškarca u rukama koja je Pobednikova druga polovina?
Kalemegdan - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Najveća gradska oaza koja u sebi ima duboko utkanu istoriju i čiji su bedemi nekoliko puta uspešno odbranili srpsku prestonici krije i drugu, mračniju stranu, koja je manje poznata javnosti. 

Pored velelepnog Pobednika, delo jugoslovenskog vajara Ivana Meštrovića, na Kalemegdanu se nalazi ženska figura - Anđeo smrti, koja u svojoj ruci drži telo obezglavljenog muškarca. 

Skulpturu odlikuju oštre, jake i upečatljive crte lica, a vajareva zamisao je bila da ona predstavlja jednu moćnu ženu u istoriji Beograda. 

Vikipedia
Skulptura "Anđeo smrti" na Kalemegdanu

Pored Pobednika, ove dve figure čine balans Meštrovićevih učestalih motiva - snaga muškarca i žene. 

Meštrovićeva figura krasi deo ispred Paviljona Cvijete Zuzorić i ona je nastala prema nacrtima Petra Bajalovića. Skupltura je nastala pred veliku Međunarodnu izložbu u Rimu 1911. posvećenu autorima sa jugoslovenskog prostora. 

Na Kalemegdanu je postavljena 19. aprila 2011. godine, a do trenutka postavke u srpskoj prestonici, Anđeo smrti je "boravio" u galeriji "Jovan Popović", u Opovu. 

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Na svečanom predstavljanju ove skulpture 2011. godine, Tatjana Cvjetićanin, u ime Narodnog muzeja u Beogradu, kazala je da ovo Meštrovićevo delo rađeno da bude u prirodi, a ne zatvoreno - u muzeju. 

- Ovo impresivno delo nastalo je pred veliku Međunarodnu izložbu u Rimu 1911. na kojoj je Srbija, uz intervencije vajara Meštrovića i Rosandića, u parku vile "Đulija" podigla nacionalni paviljon u kome su bila izložena dela najznačajnijih umetnika sa naših prostora - objasnila je Cvjetićanin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike