Jedna izložba u Beogradu traje već 26 godina! Beograđani svaki dan prolaze pored nje, a nisu ni svesni (FOTO)

26.02.2022

19:00

0

Ova retka lepota sastoji se od preko 400 mozaika različitih životinja

Jedna izložba u Beogradu traje već 26 godina! Beograđani svaki dan prolaze pored nje, a nisu ni svesni (FOTO)
zoo vrt zid mozaik 24sedam goran sivački (1) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Iako svaki dan prolaze pored njih, većina Beograđana ne zna da su velelepni mozaici životinja, koji već 26 godina krase zid Zoološkog vrta, zapravo godišnja izložba studenata Fakulteta likovnih umetnosti.  

Mnogi "starosedeoci" već naviknuti na ovaj neobičan zid koji se prostire u dve ulice - Tadeuša Košćuška i Cara Dušana, ovaj ukras Beograda najviše pažnje privlači turistima koji dođu u posetu prestonici.

24sedam/Goran Sivački
 

Ova retka lepota, koja od 1996. godine postoji na zidu zoo-vrta, sastoji se od preko 400 mozaika različitih životinja.

24sedam/Goran Sivački
 

Kako su za 24sedam rekli iz Beo zoo-vrta, svake godine oko 20 studenata Fakulteta likovnih umetnosti učestvuje u izradi mozaika. 

- Studenti ne obnavljaju postojeće, vec se svake godine dodaju novi mozaici koji otprilike popune dva polja na ogradi - naveli su oni. 

Iz zoo-vrta za 24sedam ističu da je ova akcija počela 1996. godine. 

24sedam/Goran Sivački
 

- Od 2011. Beo Zoo Vrt nagrađuje svake godine pobednika konkursa za najbolji mozaik, po izboru komisije Fakulteta likovnih umetnosti - zaključili su naši sagovornici. 

Heroji Beo Zoo Vrta 

24sedam/Danilo Krša
Šimpanza Sami

Beo Zoo Vrt primio je prve stanovnike davne 1936. godine, a danas se prostire na sedam hektara Beogradske tvrđave i ima više od 200 vrsta i 1.200 životinja. Po broju prirodnih razmnožavanja beogradski zoološki vrt danas je na samom vrhu u Evropi.

Neki od heroja zoo-vrta su šimpanza Sami, majmun koji je veoma brzo postao ljubimac svih Beograđana, a koji je u Vrt dobre nade stigao davne 1988. godine.  Sami je uginuo, od iznenadne opasne bolesti, 11. septembra 1992. u jedan sat posle ponoći. Obdukcijom je ustanovljeno da je uzrok bio infarkt creva. U blizini mesta gde je sahranjen, danas se nalazi Samijeva bronzana statua koja podseća Beograđane na jedno divno prijateljstvo. 

Drugi heroj je keruša Gabi, ženska nemačkog ovčara koja je sa osam godina stigla u Vrt, a koja je do kraja života neprestano dokazivala hrabrost, srčanost i odlučnost.

Muja/YouTube
Aligator Muja

I naravno, heroja kog nikako ne smemo zaboraviti je aligator Muja, najstariji živi aligator na svetu, koji je u beogradski zoo-vrt doputovao 1937. godine.

Danas je on jedini preostao od stanovnika Vrta koji su uspeli da prežive Drugi svetski rat, tokom koga je Vrt, budući da je Beograd u dva navrata bombardovan, bio gotovo potpuno razoren.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike