Futuristički Beograd! Krajem godine prestonica dobija svoju najvišu zgradu, a ovo je top 7 objekata koji "dodiruju" velegradsko nebo (FOTO)

28.07.2022

19:00

0

Prestonica Srbije proteklih nekoliko godina ubrzano ide u korak sa drugim evropskim gradovima

Futuristički Beograd! Krajem godine prestonica dobija svoju najvišu zgradu, a ovo je top 7 objekata koji "dodiruju" velegradsko nebo (FOTO)
Beograd građevine zgrade 1 - Copyright Printscreen/Skyline Belgrade 24sedam/Katarina Mihajlović/Goran Sivački/S.Š.

Panorama Beograda se menja iz dana u dan, na svakom ćošku niču neboderi, a pored starih višespratnica po kojima je naš glavni grad prepoznatljiv, prestonicu su počele da krase i moderne građevine, koje postaju novi, savremeni simboli grada.

Prestonica Srbije proteklih nekoliko godina ubrzano ide u korak sa drugim evropskim gradovima, poput Moskve, Londona, Pariza i Berlina, pa se u širem i užem centru grada mogu videti moderni, futuristički poslovno-stambeni kompleksi, koji svojom savremenom arhitekturom, ali i visinom, dominiraju Beogradom.

Novinari portala 24sedam istražili su koje zgrade su novi simboli grada, ali i stare koji su dominirali beogradskim nebom krajem prošlog veka.

Kula Beograd

24sedam/Goran Sivački
 

Kula Beograd, koja se nalazi u centralnom delu Beograda na vodi, svakako je već sada postala novi simbol grada. Završeno je više od 70 odsto radova, a prema najavama državnih čelnika, završetak čitavog projekta se očekuje krajem godine.

Sa visinom od čak 168 metara i 42 sprata, Kula Beograd je najviša zgrada u prestonici, ali i celoj Srbiji, sa koje se pruža veličanstven pogled na čitav grad.

Na poslednjem spratu novog simbola grada nalazi se najviši vidikovac u prestonici.

Od prizemlja do 12. sprata Kule Beograd biće smešten hotel "St. Regis" sa 119 soba, dok će se od 14. do 39. sprata nalaziti 220 brendiranih apartmana namenjenih stanovanju. 

Zanimljiva je činjenica što objekat neće imati 13. sprat, s obzirom na to da će 12. sprat imati dupli nivo na kome će se nalaziti prostorije za tehničku podršku.

Objekat ima i podzemnu garažu na dva nivoa sa 305 parking-mesta, ukupna kvadratura cele Kule Beograd je 50.000 metara kvadratnih, a funkcionisanje nebodera obezbeđivaće ukupno 15 liftova.

Kula West 65

Kula West 65 se nalazi u novobeogradskom Bloku 65 i sa svojom visinom od 155 metara i 40 spratova druga je po veličini višespratnica u prestonici.

24sedam/S.Š.
 

Izgradnja je počela u avgustu 2018. godine, a radovi su završeni sredinom 2021. 

Kula West 65 se prostire na oko 43.000 kvadratnih metara, uključujući i podzemnu garažu za stanare sa 324 parking-mesta.

Stanari zgrade moći će da koriste teretanu, spa centar, kao i bazen dug 20 metara sa termalnom vodom od 30 stepeni, dok će se u podnožju kule nalaziti i tržni centar.

Skajlajn Beograd

Na mestu nekadašnjeg MUP-a, na početku Ulice kneza Miloša, gradi se još jedan novi, moderan simbol prestonice - Skajlajn Beograd, koji će se sastojati od tri kule, visine 66, 77 i 132 metra.

Printscreen/Skyline Belgrade
 

Najviša od tri višespratnice, Kula Skajlajn Beograd, poznata i kao Skyline Afi Tower, sa svoja 132 metra visine i 31 spratom, treća je najviša zgrada u prestonici.

Prostire se na 40.000 kvadratnih metara i predstavlja pravi primer savremene zgrade, opremljene visokom tehnologijom i sofisticiranom telekomunikacionom opremom.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Zgrada ima čak jedanaest brzih liftova za zaposlene i posetioce, a poseduje i prostor za izdavanje na svakom spratu. U okviru ove poslovne kule nalaziće se i podzemna garaža sa 473 mesta za parkiranje. 

Kula Geneks

Kula Geneks, poznata i pod nazivom Zapadna kapija Beograda, nalazi se u novobeogradskom Bloku 33 i sa svojom visinom od 115 metara (sa antenom 135 metara) i 35 spratova dugo je bila najviša zgrada u prestonici.

Beogradski oblakoder projektovao je 1980. arhitekta Mihajlo Mitrović i od vremena svog postojanja predstavlja simbol moderne prestonice i uspešnog razvijanja.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Iako Zapadna kapija godinama unazad izgleda oronulo, osamdesetih ona je bila najviša i prva pametna zgrada na Balkanu - imala je kontrolisano grejanje, hlađenje, elektroniku i liftove. 

Takođe, na samom vrhu Kule Geneks nalazi se restoran, sa mehanizmom rotacije, sa koga se pruža pogled na Beograd koji se rečima ne može opisati. Iako se nikada nije zavrteo, što je bio prvobitni plan - prazni stolovi, stolice i zapušteni šank goste čekaju još od 1999, kada je na vrata stavljen katanac.

Kule Ušće 1 i Ušće 2

Kula Ušće 1 izgrađena je 1964. godine u novobeogradskom Bloku 16. Sa svojom visinom od 110 metara (sa antenom 141 metar), dugo je bila jedna od najviših zgrada u Beogradu.

Ima 25 spratova, a u njoj se nekada nalazilo sedište Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, zbog čega je dugo nosila popularni naziv CK, dok je danas ova višespratnica poslovna zgrada u vlasništvu privatne kompanije.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Svoju "bliznakinju" Kula Ušće 1 dobila je 2020. godine.

Naime, Kula Ušće 2 je prestižan poslovni objekat koji se prostire na 22 sprata, čija visina dostiže 110 metara.

Nova kula na Ušću prva je “zgrada koja diše” zbog posedovanja decentralizovanog sistema prirodne ventilacije integrisanog u fasadu, što omogućava dotok svežeg vazduha u celom prostoru.

Beograđanka

Palata Beograd ili popularna Beograđanka izgrađena je 1974. godine po projektu arhitekte Branka Pešića, kao prvi oblakoder u užem centru grada.

Sa visinom od 101 metra i sa 23 sprata, u vreme kada je izgrađena bila je jedna od najviših zgrada u Beogradu.

24sedam/Goran Sivački
 

Na poslednjem spratu zgrade nekada je radio restoran sa vidikovcem, ali je on zatvoren početkom devedesetih. 

Danas deo Beograđanke koriste razne strane i domaće firme kao kancelarijski prostor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike