Nema više saplitanja o ploče! Ulepšavanje glavne pešačke štrafte u Beogradu je završeno, a evo dokle se stiglo sa Sremskom ulicom (FOTO)

28.07.2022

06:26

0

Beogradski neimari su u ovu ulicu mašine dovezli krajem juna

Nema više saplitanja o ploče! Ulepšavanje glavne pešačke štrafte u Beogradu je završeno, a evo dokle se stiglo sa Sremskom ulicom (FOTO)
Čika Ljubina Sremska - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Čika Ljubina ulica, jedna od glavnih pešačkih štrafti u Beogradu, kroz koju svakodnevno protutnji i do nekoliko hiljada ljudi, napokon je dobila dugoočekivane, sređene granitne ploče, za razliku od onih o koje su se donedavno pešači saplitali. 

Nakon radova vrednih beogradskih neimara, koji su mašine u ovu ulicu dovezli krajem juna, klimavih i polomljenih ploča u ovoj pešačkoj zoni više nema. 

Takođe, u utorak je Čika Ljubinom prošao i prvi "vrabac", linija javnog prevoza za centar grada koja je od početka radova bila preusmerena na druge ulice Beograda. 

A šta je sa Sremskom? 

Nakon obilaska Čika Ljubine ulice, reporteri 24sedam skoknuli su i do Sremske, ne bi li se uverili dokle se stiglo sa rekonstrukcijom ove ulice, koja vodi do jednog od najpoznatijih podzemnih prolaza u Beogradu na Zelenom vencu. 

Na terenu smo zatekli radnike koji neumorno rade po suncu, a veći deo ulice je raskopan i ograđen građevinskom ogradom. A za pešake je ostavljen vrlo mali prostor, pa je vrlo moguće da ćete se "očešati" o osobu koja vam dolazi iz suprotnog smera. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Radovi u Sremskoj ulici

Radovi na proširenju ove ulice, koja svakodnevno vrvi od ljudi, počeli su početkom juna, a raskopana je sve do početka Ulice maršala Birjuzova. 

Rekonstrukcija Birjuzove ulice završena je 2017. godine, a planiranim radovima u Sremskoj biće zamenjen postojeći asfaltni zastor sa niveleaciono razdvojenim kolovozom i trotoarom u dužini od 165 metara i površine 3.200 metara kvadratnih. Nakon uređenja ova ulica biće potpuno uklopljena u pešačku zonu sa zastorom od kamenih ploča, sa novim osvetljenjem i mobilijarom.

Pored novih kamenih ploča, u planu je da se ovim radovima obuhvati i podzemni prolaz koji će dobiti hidroizolaciju. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Takođe, na mestu priključenja ulica Kolarčeve, Kneza Mihaila i Sremske projektovana su dva automatska potapajuća i osam fiksnih stubića za kontrolu ulaza vozila u pešačku zonu Knez Mihailove ulice. 

Projektom je predviđena i izrada konstrukcije za tzv. zeleni zid, u skladu sa idejnim rešenjem koje je izradilo JKP "Zelenilo - Beograd". Dekorativna instalacija biće postavljena na zid koji formira plato ispred Agrobanke, a sadržaće ozelenjene pergole sa zalivnim sistemom.

Ugovor za projektovanje i izvođenje vredan je 88 miliona dinara, a rok za završetak radova je 120 dana od uvođenja izvođača u posao.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike