Dva jastreba "zaposlena" na beogradskom aerodromu! Ovo su Harika i Arja, nemaju radnu knjižicu, ali rade odgovoran posao!

12.07.2022

06:05

0

Jastrebovi predstavljaju prirodan način zaštite aerodroma

Dva jastreba "zaposlena" na beogradskom aerodromu! Ovo su Harika i Arja, nemaju radnu knjižicu, ali rade odgovoran posao!
aerodrom Nikola Tesla Beograd jastreb - Copyright Profimedia Pixabay

Beogradski aerodrom godinama unazad ima svoje "čuvare" koji oštrim okom motre golubove, vrane, svrake i druge ptice koje mogu da nanesu ogromnu materijalnu štetu avionima. 

U pitanju su Harika i Ajra - dva impresivna jastreba koji su "zaposleni" u odbrani aerodroma "Nikola Tesla" i čiji je zadatak da čuvaju avione od nezvanih gostiju. 

O njima vodi računa profesionalni sokolar Hani Girgis, čiji otac potiče iz Južnog Sudana, a majka iz Srbije. 

RINA
Jastreb/Ilustracija

Prema njegovim rečima, jastrebovi predstavljaju prirodan način zaštite aerodroma, pogotovo u specifičnim objektima kao što su hangari A tehnike, gde je urbana sredina, gde ima prepreka kao što su metalne konstrukcije, i tu jastreb, kao savršen letač, jako dobro se snalazi i uspešno rasteruje ptice.

- Uhvaćene ptice se odlažu u kavez i puštaju, ali neka i nastrada dok ne dođem do jastrebova koji, prvenstveno, love zbog hrane. Harika kao nagradu dobija sirovo meso, dok Ajri dopuštam da jede golubove, da bi se kao mlada što više privikla - kazao je on. 

Naglasio je da veliki problem stvara ptičji urin na avionima, naročito je šteta velika, ako su avioni sveže ofarbani.

- Dešavalo se da vranolike ptice dižu i uzimaju metalne predmete jer su sjajni pa bacaju matice, šrafove na avion... Dešavalo se da probiju i trup aviona - dodao je Girgis.

Prinstcreen/Youtube
 

Jastrebovi znaju da štite hangar, ali deluju i u neposrednoj okolini. Oni ne napadaju, već samo rasteruju nepoželjne ptice.

- Biološka zaštita aviona se pokazala kao najefikasniji i najekonomičniji vid suzbijanja ptica koje prave probleme ne samo unutar hangara, već i na otvorenom. Svuda u svetu aerodromi koriste biološku sokolarsku zaštitu, jer se time izbegavaju nesreće i kvarovi aviona. Nema hemikalija, pesticida, trovanja, pucanja… Uz to, ekološki je najprihvatljivija, pošto se ptice ne ubijaju  - kaže ovaj sokolar.

Zabluda lovaca 

Kada je reč o vrednosti jastrebova, Girgis navodi da mnogi lovci žive u zabludi da ptice grabljivice mnogo vreme zbog čega ih love misleći da mogu da dobiju milione.

- Cena odgajenog jastreba je 400 evra, koliko košta i rasan pas s pedigreom, a ženke staju do 1.000. Svaki mora da poseduje CITES sertifikat, kojim se dokazuje da je ptica kupljena kod odgajivača, a ne uzeta iz prirode. Reč je o zaštićenim vrstama. Suri orlovi su skuplji i cena im je i do 4.000 evra. Koriste se u lovu na lisice, zečeve, pa čak i divlje svinje i srne. Kandže su im toliko jake da mogu da savladaju i tako teške životinje - objašnjava Hani Girgis.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike